Goud kent zijn waarde

Het sentiment in de goudmarkt wordt helaas nog steeds door slechts een paar papieren markten bepaald in de VS en Engeland. Dit terwijl de fysieke markten – in onder andere India, China, het Midden-Oosten, Rusland en Turkije – nauwelijks een rol spelen in het dagelijkse prijsmechanisme.

Toch kan dat niet aanhouden en zo denken ook meerdere miljardairs.

Een grote naam die denkt dat een verschuiving in goud aanstaande is, is Stanley Druckenmiller. Vanaf het einde van het derde kwartaal, was hij een van de top 10 houders van de SPDR Gold Trust. Druckenmiller was de belangrijkste strateeg voor George Soros. Hij zette een vrij groot deel van zijn eigen vermogen – dat zo’n $4 miljard waard is – op goud. Zijn 2,9 miljoen aandelen van de SPDR Gold Trust zijn rond de $300 miljoen waard.

Een andere grote naam die nog steeds een belang heeft in het edelmetaal is John Paulson. De 9,2 miljoen aandelen SPDR Gold Trust dat zijn bedrijf bezit vertegenwoordigen tegenwoordig een waarde van zo’n $900 miljoen.

Miljardair Ray Dalio stelt zich niet bloot aan goud via de SPDR Gold Trust, hij belegt direct in de goudmijnen van Newmont Mining, Barrick Gold en Goldcorp. Hoewel geen van deze posities enorm zijn – althans niet voor Dalio – geven ze samengesteld wel een behoorlijke positie in het edelmetaal.

En de lijst van miljardairs die in 2015 in goud gingen is nog veel langer. Het grote geld lijkt toch echt in beweging te komen. Op 18 december werd er 18,749 ton aangekocht in de SPDR goud ETF. Dit komt neer op zo’n $633 miljoen. Zo’n grote aankoop kwam de afgelopen 4 jaar niet meer voor.

Volgens het GFMS Gold Survey betreft het totaal aantal kilo’s goud dat ooit opgegraven is zo’n 183,600 ton of 5.9 miljard ounces. Wanneer dat maal huidige goudprijs gedaan wordt komt men uit op een totale waarde van $7 biljard. Een ongelooflijke hoeveelheid, maar vergeleken met wereldwijde schuld valt het in het niets.

Volgens consultant bureau McKinsey & Company heeft de wereld meer dan 2 keer het wereldwijde BBP aan schuld, zo’n $200 biljard. Zou die schuld eerlijk verdeelt worden over de gehele wereldbevolking dan zou ieder persoon – zowel man, vrouw als kind – $28,000 aan schuld hebben.

Zou men die schuld 100 procent willen laten dekken door goud dan zou de goudprijs vandaag de dag op $33,900 per ounce moeten staan. Een onzinnige gedachte natuurlijk en iets wat nooit gaat gebeuren, maar het geeft tot op zekere hoogte toch bepaalde potentie aan.

Goud staat niet voor niets voor miljoenen in de portfolio’s van miljardairs en voor miljarden op de balansen van centrale banken.

Bronnen: Economic Times, Fool, Gold Eagle

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]