Klaar voor de volgende fase?

Het is een tijdje geleden dat we ons specifiek op zilver hebben gericht.

Zilver, in tegenstelling tot goud (voornamelijk een monetair metaal) en platina (vooral industrieel gebruik), kent zowel belangrijke industriële toepassingen als een monetaire rol voor spaarders en beleggers.

“De beschikbaarheid van zilver blijft opmerkelijk beperkt. Als dit het begin is van een nieuwe goudcyclus, zou zilver vele malen zijn huidige waarde kunnen bereiken.” Dat stelt Otavio Costa:

Klaar voor de volgende fase?
Bron: X (twitter.com)

Eén van de redenen waarom de Mexicaanse zilverproductie in een diep dal zit (met een daling van 18,8% op jaarbasis), is een staking bij de grootste goud- en zilvermijn van het land, Peñasquito, onder beheer van Newmont.

Deze staking is nu al vier maanden aan de gang. Hoewel er naar verluidt een akkoord in zicht zou zijn, heeft Newmont al meermaals gedreigd om zijn investeringen in Mexico te herzien.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de Mexicaanse zilverproductie al aan het dalen was vóór deze staking. Van Mexico, ’s werelds grootste zilverproducent, verwachten we in de komende jaren niet veel groei in mijnproductie van zilver — dit geldt overigens voor alle zilverproducerende landen.

The Silver Institute voorspelde dat het aanbod van fysiek zilver uit mijnen in 2023 met 2% zou stijgen tot 842 miljoen ounces. Gezien de huidige omstandigheden vragen we ons af of dit doel wel behaald zal worden. Alleen al de Peñasquito-mijn draagt meer dan 3,5% bij aan de jaarlijkse wereldproductie van zilver.

Daarom verwachten we dat het aanbod dit jaar wellicht enigszins tegen zal vallen. Dit kan echter positief zijn voor de zilverprijs, mits de vraag stabiel blijft.

Wat betreft de vraag naar zilver, zijn er positieve signalen vanuit China (Shanghai). Daar is de zilverprijs aanzienlijk hoger dan in het Westen en er is een sterke vraag:

Klaar voor de volgende fase?
Bron: X (twitter.com)

Min 116 Ton zilver in een week…

Ook in de VS, op de futures markten van de CME, is de trend dalend:

Klaar voor de volgende fase?
Bron: X (twitter.com)

Sinds het begin van dit jaar zijn de zilvervoorraden in New York (zowel registered als eligible gecombineerd) afgenomen met ongeveer 28 miljoen ounces (881 ton).

Interessant is ook dat het beschikbare zilver in de “registered” categorie, slechts voldoende is om 1 van de 16 circulerende contracten te dekken.

Op de futures-markt in New York worden veel zilvercontracten verhandeld met als primaire doelstelling blootstelling aan de prijsschommelingen. Hoewel elk contract potentieel tot een fysieke levering kan leiden, resulteert in praktijk slechts een gedeelte hiervan daadwerkelijk in een fysieke uitlevering. Dit contrasteert met de markt in Shanghai, waar elk contract standaard in fysieke levering eindigt.

Het is alweer 3,5 jaar geleden dat zilver een indrukwekkende prijsstijging liet zien. Binnen zes maanden steeg de koers met 135%. Echter, sindsdien beweegt de prijs binnen een brede band, redelijk stabiel.

Deze stagnatie heeft ertoe geleid dat veel speculanten hun interesse in zilver hebben verloren. Net zoals sommige particuliere beleggers, die instapten tijdens de #Silversqueeze. 

Maar dit gedrag is eigenlijk kenmerkend voor de zilvermarkt. Dat is misschien soms frustrerend, maar de potentiële beloning is dan ook navenant…

Als goud binnenkort inderdaad opnieuw “vertrekt” zoals Otavio Costa vermoed, dan kijken wij ook opnieuw uit naar de hefboom van zilver. 

Zilver aankopen kan wanneer u bent ingelogd op uw account!