Kinross staakt verdere investeringen in Rusland na aankoop Chulbatkan-mijn

Het Canadese Kinross Gold Corp houdt de wacht aan voor toekomstige deals in Rusland. Dit nadat het in juli een ontwikkelingsproject in Rusland aankocht voor 283 miljoen dollar.

Kinross Gold verwierf de rechten op de onontwikkelde Chulbatkan-mijn van N-Mining in contant geld en aandelen. Met de aankoop worden er 3,9 miljoen ounces goud toegevoegd aan Kinross’ boeken.

Buitenlandse investering in nieuwe mijnbouwprojecten in Rusland is schaars geworden, na de Westelijke sancties wegens de annexatie van de Krim in 2014.

De overeenkomst met N-Mining schendt echter geen sancties, hoewel Russische goedkeuring op zich laat wachten. Een Russische toezichthouder gaf vorige week nog aan dat de herziening van de overname onlangs met twee maanden is verlengd.

De overeenkomst tussen de twee bedrijven volgt op een jarenlange inspanning van CEO Paul Rollinson van Kinross om de banden met Rusland aan te halen.

Rollinson: “If you own our stock, by definition you’re comfortable with Russia, but that doesn’t mean we want to go overboard”

De Chulbatkan-mijn heeft een levensspanne van zes jaar en gaat 500 miljoen dollar kosten. De productie zal echter pas over vijf jaar kunnen starten.

Evengoed hebben beleggers in Kinross prima kunnen profiteren van de deal, ook zeker vanwege het feit dat goud blijft stijgen.
Sinds de deal werd aangekondigd staat het aandeel zeker 30 procent hoger.

Tegenover de prestaties van de VanEck Vectors Gold Miners, dat sinds die tijd slechts zeven procent steeg, zeker geen slechte ontwikkeling.

Kinross kreeg de afgelopen jaren een aantal aanbiedingen in Rusland die groter waren dan de huidige deal met N-Mining. Het bedrijf was echter niet bereid om meer uit te geven.

Kinross overwoog bijvoorbeeld de aankoop van een goudproject van Highland Gold Mining, maar de bedrijven werden het niet eens over de prijs.

Russische operaties van Kinross waren in 2018 verder goed voor liefst 20 procent van de totale opbrengsten en sinds 1995 heeft Kinross al meer dan 3,5 miljard dollar in Rusland geïnvesteerd.

Naast Russische goudproducenten Polyus en Polymetal International is het daarmee de grootste goudproducent in het land en de grootste buitenlandse investeerder in de Russische goudsector.

Bronnen: Reuters, Financial Post

Foto: Flickr