China en Rusland kochten tot nu toe samen meer dan 250 ton goud op dit jaar

Twee van de grootste goud consumerende landen kochten dit jaar in totaal al 251 ton van het gele edelmetaal aan, zo meldt INTL FCStone.

China voegde tot nu toe 106 ton goud toe aan de officiële reserves dit jaar, terwijl Rusland 145 ton goud toevoegde.

De Russische centrale bank meldde dat haar aanhoudingen in september zijn gedaald met 1,63 miljard dollar. Echter gekeken naar de daling van de goudprijs die maand komen de uiteindelijke toevoegingen uit op 30,5 ton, tot 2.258 ton goud.

Wereldwijd voegden centrale banken tussen januari en augustus bijna 500 ton goud toe aan hun reserves. Daarmee lijkt 2019 het jaar te worden dat centrale bankaankopen een absoluut record neer gaat zetten.

De grootste kopers van het edelmetaal naast China en Rusland zijn dit jaar Turkije, Polen en Kazachstan.

Rhona O’Connell, INTL FCStone hoofd marktanalyse voor de EMEA en Azië regio, noemde drie redenen voor de toegenomen goudaankopen: veiligheid, liquiditeit en rendement.

O’Connell zag ook een bijzonder resultaat in toevoegingen in aanhoudingen in goud-ETF’s.

Gecombineerd met de aankopen door centrale banken werd er 884 ton goud aangekocht in de eerste drie kwartalen van 2019. Ook dit mag een record heten, aldus O’Connell.

Rusland heeft in een enkel jaar, van maart 2018 tot maart 2019, haar dollar reserves weten te halveren, van 43,7 procent tot 23,6 procent.

In plaats daarvan voegde zij volop goud, yuan en euro’s toe aan de internationale reserves, zo liet de Russische centrale bank begin deze maand weten.

De Chinese yuan kende de grootste toename, van 5 tot 14,2 procent aandeel in de reserves binnen die tijd.

Het euro-aandeel steeg 8,1 procent tot 30,3 procent van de reserves en het aandeel goud kende een stijging in de periode van 17,2 procent tot 18,2 procent.

De Centrale Bank van Rusland (CBR) gaf aan dat zij de informatie pas een half jaar later prijs geeft in verband met de gevoeligheid van de informatie.

Met de wetenschap dat er ook in de opvolgende maanden, van april tot en met september, volop goud is aangekocht door de centrale bank mag geconcludeerd worden dat het aandeel goud op het moment nog een stukje hoger ligt, boven de 20 procent.

De internationale reserves van Rusland kwamen op 20 september uit op meer dan een half biljoen, op 532,6 miljard dollar. Het aandeel goud ligt daarbij op meer dan 110 miljard dollar.

Bronnen: Kitco, Lombardi Letter, Russia Today

Foto: Flickr