Kazachstan voegt in november 100.000 ounces goud toe aan reserves

De centrale bank van Kazachstan voegde in november 100.000 ounces goud toe aan haar reserves.

Het maakt haar samen met de Russische centrale bank en de People’s Bank of China (PBoC), de Chinese centrale bank, een van de weinige centrale banken die de afgelopen 10 jaar continue goud accumuleerde.

Zij is van 67,3 ton in 2010 naar een huidige 254,73 ton aan totale goudreserves gegaan.

De totale buitenlandse reserves van Kazachstan stonden eind november op 29,563 miljard. Eind oktober was dit nog 30,314 miljard en eind september 31,23 miljard dollar. Iedere maand kende haar reserves een daling van bijna een miljard dollar.

Ondanks die daling bleef Kazachstan goud toe te voegen aan de reserves.

De totale waarde van haar 8,19 miljoen ounces goud (254,73 ton) eind november was 9,723 miljard dollar. Dat komt neer op zo’n 33 procent van haar totale reserves.

Goud als percentage van de totale reserves ligt voor de Russische Centrale Bank op zo’n 15 procent en bij de People’s Bank of China op 2 tot 3 procent. Daarmee heeft Kazachstan in verhouding tot de andere twee grote kopers een groot deel van haar reserves in goud geïnvesteerd.

De goudtoevoegingen door Kazachstan van de afgelopen twee jaar heeft er voor gezorgd dat het land nu op nummer 21 staat op de lijst van landen met grootste goudvoorraden.

Los daarvan is Kazachstan ook enorm rijk aan natuurlijke grondstoffen. Na Rusland en Oezbekistan zou het de grootste goudreserves ter wereld onder de grond hebben. Zij heeft daarom ook haar goudproductie de afgelopen jaren flink laten toenemen.

Van januari tot november 2016 produceerde zij zo’n 67,59 ton onverwerkt, semi-verwerkt en poeder goud, 17,7 procent meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

De fijne goudproductie steeg met 23,7 procent, Kazachstan produceerde hiervan van januari tot november 2016 34,55 ton.

Voor heel 2015 werd er in Kazachstan nog 29 ton fijn goud geproduceerd. Die productie werd toen in zijn geheel aangekocht door haar eigen centrale bank.

Bronnen: Smaul GLD, Azer News, WGC

Foto: Flickr

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.