Juweliers in de VS verdienen goud geld aan platina

De stijgende vraag naar platina voor de sieradenmarkt in Noord Amerika staat in scherp contrast met de daling in China. Terwijl wereldwijd de vraag naar platina sieraden flink afnam ziet de Amerikaanse markt er rooskleurig uit.

China’s voorliefde voor luxe platina sieraden neemt af ondanks lagere prijzen op de wereldmarkt. In 2015 ging de vraag naar het edelmetaal voor het tweede jaar op rij omlaag wegens een vertragende economische groei en een krimpende Chinese markt, normaal gesproken de nummer 1 aanjager in platina consumptie.

China is veruit de grootste markt voor platina sieraden. Ook in 2015 was China goed voor maar liefst 60 procent van de wereldwijde vraag naar het edelmetaal. Chinese juweliers zijn de grootste verbruikers van platina bestemd voor sieraden en kochten vorig jaar 1,56 miljoen ounces van het metaal.

Ook een daling in de vraag van Chinese juweliers wordt voor dit jaar verwacht, waarbij zelfs gedacht wordt aan een vermindering van 50 procent. In 2015 daalde die vraag van Chinese juweliers al met zeven procent. Wereldwijd nam de vraag naar het edelmetaal voor sieraden af met 4 procent.

Platina is aan de andere kant een belangrijk component voor de auto-industrie. Zowat 40% van de wereldwijde platina consumptie gaat naar deze sector, vooral voor katalysatoren. De verkopen van nieuwe wagens nemen daarnaast enkel toe en de milieueisen worden strenger. De toekomst ziet er voor platina in dat opzicht dus zeker niet slecht uit.

Daarnaast blijken ook Amerikaanse juweliers geen genoeg te kunnen krijgen van het edelmetaal dat sinds de top in 2008 maar liefst 65 procent in prijs is gedaald. De marge voor juweliers is daardoor enorm toegenomen want prijzen van de eindproducten zijn een stuk minder omlaag gegaan. Metals Focus analist Philip Newman:

“Margin is absolutely pivotal, and that has been exceptionally attractive. When you have better margins, it becomes a virtuous circle. When margins are better, jewelers are better disposed to take platinum, advertise it, and through advertising, boost sales”

Platinum Guild International geeft aan dat een item gemaakt van platina dubbel zo winstgevend voor de juwelier is in de VS als een vergelijkbaar item gemaakt in wit goud. Terwijl het metaal ten opzichte van goud vele malen goedkoper is gekeken naar historische prijzen, is de prijs van een eindproduct bij de juwelier nog steeds hoger in vergelijking met eenzelfde item in goud.

De productieonderbrekingen in de mijnen van Zuid-Afrika, waar ongeveer driekwart van het platina wordt bovengehaald, zorgen er ondertussen ervoor dat het aanbod krap is.

De mijnproductie van platina zal dit jaar met zo’n 5% dalen, na een hoogtepunt van 6,3 miljoen ounces productie in het vorige jaar, aldus Metals Focus in een rapport. En volgens de World Platinum Investment Council zal het tekort aan platina dit jaar verdrievoudigen tot 455.000 ounces, vooral door een sterkere investeringsvraag.

Bronnen: Reuters, Goudhub

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999