Goudkelder kopen?

In de kranten verschijnt vandaag een verslag van de aandeelhoudersvergadering van de Nationale Bank van België. De ‘groene pettenbeweging van Erik Geenen stelde weer heel wat pijnlijke vragen.

Een klassieker is: “Hoe zit het met het goud van de Belgische Staat?” Bij de NBB antwoordden ze dat de Belgische overheid ‘juridisch eigenaar is van het goud’. Een nietszeggend antwoord. Juridisch eigenaar van goud dat er mogelijk niet meer is?

De Nationale Bank blijft volhouden dat er om de zoveel tijd ambtenaren van de NBB naar het Verenigd Koninkrijk trekken om te kijken of de goudvoorraad er nog ligt.

Of de Belgische Staat nog daadwerkelijk een goudvoorraad heeft, daaraan kan getwijfeld worden. België als failed state slaapt, terwijl andere landen (Duitsland, Zwitserland enz.) hun goud terughalen naar hun eigen land.

Ook China zit ondertussen niet stil. De ICBC Standard Bank uit China – qua assets de grootste bank van de wereld – kocht deze week een goudkelder in Londen over van Barclays.

ICBC maakt er geen geheim van dat het zich meer wil gaan toeleggen op edele metalen. Barclays kocht de kelder in 2012 en verkoopt deze dus nu door aan de Chinezen. De kelder kan ruimte bieden aan 2000 ton goud, zilver en platinum.

In de jongste maanden is wereldwijd de interesse in goud weer gegroeid. Waarom verkoopt Barclays dan zelf haar goudkelder? Dit heeft te maken met onderzoeken van o.a. de Europese Commissie.

De EU en VS voeren onderzoeken naar grootbanken. Niet alleen Barclays, maar ook JP Morgan en Deutsche Bank, worden er van verdacht de goud- en zilverprijzen in het verleden gemanipuleerd te hebben.

Bron: Bloomberg, Business Insider

Het bericht Goudkelder kopen? verscheen eerst op Beurs.com.

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999