Japan verbiedt export van goud naar Rusland

Japan gaat de export van edelmetalen (voornamelijk goud) naar Rusland verbieden, zo gaf het ministerie van Financiën gisteren aan. Dit terwijl het ook verdere sancties verscherpt.

Het verbod op de export van edelmetaal naar Rusland weerspiegelt zogezegd de vastberadenheid van premier Fumio Kishida om verdere sancties tegen het land op te leggen, zoals hij vorige week heeft toegezegd op de bijeenkomst van de leiders van de G7.

Vanaf 5 april verbiedt Japan de export van edelmetalen en andere items zoals luxeauto’s, sieraden, cosmetica en sterke drank.

Het Japanse ministerie gaf te kennen: “In cooperation with the U.S. and the EU, Japan joins the sanction against Russian oligarchs and the ruling class”

Ook Groot-Brittannië heeft haar sanctierichtlijnen afgelopen vrijdag herzien, om eveneens duidelijk te maken dat Britse entiteiten Moskou niet mogen helpen goudreserves te verkopen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei een dag eerder al dat goudgerelateerde transacties door Amerikaanse autoriteiten kunnen worden gesanctioneerd.

Het is Amerikaanse personen verboden transacties te verrichten – met inbegrip van goudtransacties – waarbij de Russische Centrale Bank, het National Wealth Fund of het Russische ministerie van Financiën bij betrokken zijn, aldus het Amerikaans ministerie van Financiën.

Het nieuwe Japanse verbod komt bovenop de eerdere beperkingen op de export van hightechproducten naar Rusland, waaronder halfgeleiders, censoren en communicatieapparatuur.

Japan heeft daarnaast de tegoeden van meer dan 100 Russische personen en organisaties bevroren, en overweegt de financiële regelgeving uit te breiden tot in Japan gevestigde beurzen voor cryptovaluta.

Overigens is de handel niet volledig beperkt. Voor de export van goud naar Rusland is er nu voorafgaande goedkeuring van de Japanse minister van Financiën nodig.

Rusland is voor Japan een van de belangrijkste landen waarmee het handel drijft. Kishida mag dan wel plannen hebben aangekondigd om verdere sancties op te leggen, het houdt zich bijzonder op de vlakte met betrekking tot energieleveranties uit Rusland.

Daarnaast heeft zij zelfs nogmaals het strategische belang benadrukt van olie- en gasprojecten in Oost-Rusland, waarin de regering en Japanse bedrijven een belangrijk aandeel hebben.

Bronnen: Kitco, Reuters