Rusland stelt vaste goudprijs vast en hervat officiële aankopen

De Russische centrale bank heeft maandag haar goudaankopen van lokale banken hervat, maar heeft wel een vaste prijs vastgesteld voor het edelmetaal.

Vanaf deze week zal de Russische centrale bank tussen 28 maart en 30 juni een vaste prijs van 5.000 roebel (52 dollar) per gram betalen, aldus de bank afgelopen vrijdag. Dit is flink lager dan de huidige marktwaarde van ongeveer 68 dollar per gram.

Gainesville Coins edelmetaalexpert Everett Millman gaf te kennen: “It reminds me what the U.S. did in the middle of the Great Depression. For the next 40 years, gold’s price was pegged to the U.S. dollar at $35. There is a precedent for this. It leads me to believe that Russia’s intention would be for the value of the ruble to be linked directly to the value of gold”

De centrale bank liet weten dat de hervatting van de aankopen zorg zal dragen voor voldoende aanbod en de lokale productie geen hinder ondervindt van huidige sancties opgelegd door het westen.

Twee weken geleden kondigde de Russische centrale bank aan dat ze haar officiële goudaankopen van lokale banken stopzette, vanwege een sterke stijging van de vraag van consumenten.

Dit naar aanleiding van de daling van de roebel, waarna Russen in maart massaal goud aan zijn gaan kopen, om hun spaargeld te beschermen. Grote banken in Rusland meldden een stormloop van consumenten die in gouden baren en munten investeerden.

Sberbank, Ruslands grootste financiële instelling, gaf aan dat de vraag naar goud en palladium in de afgelopen weken is verviervoudigd. Ondertussen heeft ook het Russische Ministerie van Financiën naar goud verwezen als een “ideaal alternatief” voor de dollar.

Als antwoord op de vergaande sancties van het westen op Rusland heeft Pavel Zavalny – de voorzitter van de Russische commissie voor energie – aangegeven dat landen verplicht zouden kunnen worden om Russisch gas in roebels of goud te betalen.

Hij gaf afgelopen donderdag aan: “If they want to buy, let them pay either in hard currency, and this is gold for us, or pay as it is convenient for us; this is the national currency”

Goud is een van de meest logische internationale valuta om te gebruiken wanneer men sancties probeert te omzeilen, aldus bovengenoemde Millman.

Rusland overweegt ook Bitcoin te accepteren voor olie- en gasexport en is flexibeler met betrekking tot betalingsmogelijkheden met bevriende landen als China en Turkije.

Er doen zich verschillende berichten de ronde dat China, India en Turkije al langere tijd zaken doen met Rusland buiten de dollar om. Rekeningen worden daarbij vereffend in roebels, yuan, roepies en de lira.

Bron: Kitco