Goudindustrie zet in op blockchain voor meer transparantie in Supply Chain

De goudindustrie zet in op de blockchain, de laatste tien jaar bekend geworden dankzij Bitcoin, om zo illegale goudbaren uit de internationale markt te weren.

De London Bullion Market Association (LBMA) en de World Gold Council (WGC) ontwikkelen een digitaal systeem om goud door de gehele Supply Chain te kunnen volgen, aldus de organisaties in een gezamenlijke verklaring maandag.

Met behulp van een blockchain-gebaseerd grootboek, zal het Gold Bar Integrity Programme de transactiegeschiedenis van edelmetaal van mijn tot kluis vastleggen.

Het initiatief heeft tot doel de transparantie te verbeteren en te voorkomen dat goud dat wordt gedolven door criminele bendes of in conflictgebieden, in bankkluizen terechtkomt.

In de eerste fase zullen alle onderdelen van de Supply Chain, van mijnbouwers tot raffinaderijen, bij het programma worden betrokken, met inbegrip van banken zoals Standard Chartered.

Ruth Crowell, CEO van de LBMA, gaf in een verklaring aan: “The international trade in wholesale, physical gold depends on confidence. This is a major advance in furthering transparency for the common good of the gold industry”

Het grootboek zal niet volledig openbaar zijn zoals dat het geval is voor Bitcoin, dat vaker wordt genoemd als het nieuwe (digitale) goud. Toch zullen deelnemers in verschillende stadia van de Supply Chain toestemming krijgen om toegang te krijgen.

In eerste instantie zal het proefproject zich toespitsen op kilobaren goud, omdat die in het verleden het meest door fraude zijn getroffen, aldus Crowell.

Goudbaren met een valse stempel met het logo van geaccrediteerde LBMA-raffinaderijen zijn al eerder in de kluizen van grote goudbanken terechtgekomen, waardoor zij mogelijk met illegaal gewonnen edelmetaal in aanraking zijn gekomen.

David Tait, CEO van de WGC, meent dat de vraag naar het edelmetaal zal toenemen door de nieuwe technologie – wegens een hoger vertrouwen in de herkomst van het goud. Of dat ook zo is zal moeten blijken.

Bronnen: Bloomberg, WGC