Japan arresteert Israëliërs voor goudsmokkel ter waarde van 17 miljoen dollar

Twee Israëli’s zijn in Japan gearresteerd op verdenking van het smokkelen van goud ter waarde van 17 miljoen dollar vanuit Hongkong.

Reuben Rosen, een 58-jarige Israëliër, en de 55-jarige David Cohen, worden beschuldigd van het verbergen van goudstaven in zendingen van auto-onderdelen die naar Narita International Airport gevlogen werden.

De Japanse autoriteiten vonden in november 2017 220 kilo goud verborgen in onderdelen voor vering systemen van auto’s. Dat goud had een waarde van 1,9 miljard yen, omgerekend 17 miljoen dollar.

De ontdekking en inbeslagname wordt beschouwd als de grootste in zijn soort in Japan.

De arrestaties komen te midden van waarschuwingen dat de beruchte Japanse “yakuza” bendes steeds meer buitenlanders, die legitieme zakelijke activiteiten voeren in het land, in dienst nemen om goud het land binnen te smokkelen.

Jake Adelstein, auteur van Tokyo Vice en een autoriteit op het gebied van de Japanse onderwereld, is onder meer van mening dat veel gevallen van goudsmokkel gekoppeld kan worden aan de yakuza.

Adelstein: “Given the police crackdown on their usual criminal activities, the yakuza have in recent years found smuggling to be a lucrative business. It is being claimed that because they are being watched so closely, yakuza groups are now approaching legitimate businessmen and asking them to smuggle gold”

Ze zijn volgens Adelstein effectief op zoek naar tussenpersonen die niet verdacht lijken en geen links lijken te hebben met de yakuza.

De Japanse regering verhoogde de belasting van 5 procent naar 8 procent in 2014, waardoor goud aanzienlijk duurder is dan in andere markten – zoals Hong Kong – waar het niet aan belasting is onderworpen.

Dit heeft geleid tot een stijgend aantal gevallen waarin mensen probeerden goud naar Japan te smokkelen, waarbij bijvoorbeeld vissersboten op zee dozen goud overbrachten en vrouwelijke toeristen uit Zuid-Korea in Japan aankwamen met kleine baren in hun ondergoed genaaid.

De politie arresteerde de twee Israëliërs na hen maandenlang al in het vizier te hebben. Het paar zou tussen maart en november 2017 op minstens 50 zendingen in totaal tot wel 4 ton goud naar Japan hebben weten te smokkelen.

De Japanse autoriteiten zijn van mening dat Cohen en Rosen, die leiding geeft in een bedrijf dat edelmetalen importeert, in Hongkong door ten minste één persoon werden bijgestaan.

Het paar werd vorig jaar al aangehouden voor ondervraging, maar werden pas op 23 januari dit jaar formeel gearresteerd.

Japanse ambtenaren hebben in 2017 een recordaantal van 6,2 ton goud in beslag genomen. Dat cijfer zal naar verwachting flink stijgen wanneer de cijfers voor 2018 worden vrijgegeven.

Bron: Yahoo

Foto: Flickr