Meer dan 100 miljoen dollar verloren middels oplichtingspraktijken

Een oudere man is een van de zeven beleggers die in totaal bijna 620 miljoen HK$ (107,5 miljoen dollar) verloren in een oplichtingspraktijk met goud.

Volgens de South China Morning Post is een 85-jarige man het grootste slachtoffer geworden van de gigantische oplichtingspraktijk in Hongkong.

Hij was een van de zeven investeerders die geld verloren in een oplichtingspraktijk, waarbij goud werd verhandeld op de Londense grondstoffenmarkt, zo meldde de krant vandaag.

De politie van Hongkong bevestigde de arrestatie van 14 mensen die met deze oplichting in verband worden gebracht terwijl het weigerde commentaar te geven aangaande details over het 85-jarige slachtoffer.

Volgens Bloomberg bestaat de zogenaamde “London gold fraud” al vele jaren in Hongkong.

De website van de politie van Hongkong geeft aan dat de fraudeurs slachtoffers meestal weten te lokken middels koude acquisitie, om hen op die wijze te laten investeren in de frauduleuze transacties in het edelmetaal.

Zij vragen slachtoffers om geld te storten op een beleggingsrekening en bepaalde documenten te ondertekenen die een derde partij machtigen namens hen te handelen.

Slachtoffers verliezen uiteindelijk al hun ingelegde kapitaal wegens de gigantisch hoge commissies en beleggingsverliezen door de frequente transacties die worden gedaan in hun naam.

Dat is ook wat de 85-jarige man is overkomen, die zijn eerste cold call mid-2016 kreeg. In de afgelopen twee jaar tijd zijn vervolgens enorm veel goudtransacties gedaan onder zijn naam, aldus de krant.

Andere slachtoffers blijken etnische Chinezen uit Taiwan, de VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.

Bronnen: Bloomberg

Foto: Flickr