Is goud koopwaardig?

Is goud koopwaardig? Die vraag stellen aan de CEO van een goudmijnbedrijf komt overeen met aan een slager vragen of vlees gezond is, of aan een bakker of brood lekker is. In een recent artikel op Kitco werd deze vraag gesteld aan de CEO van Gold Field Limited, met name Nick Holland. Hij is een van de bekendste CEO’s in dit domein en zeker een van degene met de meest uitgesproken meningen.

Goud zit dit jaar al 3,3% in de plus. We kunnen niet zeggen dat goud het slecht doet dit jaar. 2019 is in dat opzicht een veel beter jaar dan 2018. Een rendement van 3,3% sinds het jaarbegin daar zouden heel wat beleggers in aandelen en obligaties bijzonder blij mee zijn.

Goud zal stijgen wanneer beleggers vertrouwen verliezen in valuta’s en wanneer de inflatie in de lift zit. Dat mogen we de komende maanden zeker wel verwachten.

Kitco vroeg de mening van Nick Holland over de vooruitzichten voor de goudprijs. Zijn antwoord was dat de beleggingsfondsen op dit moment waarschijnlijk serieus onderbelegd zijn in het goud.

Hij gaf al grappend het antwoord “goud is op dit moment een goede koopkans.” Wat had je anders verwacht van de CEO van een goudmijnbedrijf? Maar Holland heeft wel een punt. Goud is de jongste jaren niet meer zo aantrekkelijk geweest en ook technisch gezien zit het in de lift.

Holland vermeldde ook dat in Zuid-Afrika, historisch gezien een grote leverancier van goud, het geopolitieke risico serieus aan het stijgen is. Het is zeker niet uitgesloten dat de overheid in Zuid-Afrika de goudmijners gaat onteigenen, en dan zijn we nog verder van huis. Je mag er dan op rekenen dat de goudprijs fors gaat stijgen.

Bescherm je dus de komende jaren met edelmetalen!