India geïnteresseerd in samenwerking Russische goud- en diamantmijnbouwbedrijven

India is geïnteresseerd in samenwerking met Russische goud- en diamantmijnbouwbedrijven en bereidt om hen toegang te verlenen tot de binnenlandse markt, aldus Russische minister van Industrie en Handel Denis Manturov.

Volgens Manturov hebben beide partijen een begin gemaakt aan nauwere samenwerking in diverse sectoren. India zou geïnteresseerd zijn in de Russische technologische deskundigheid die bestaat om de productie op te voeren en de binnenlandse economie van India te ontwikkelen.

Manturov: “The Indian market is one of the largest in the world, annually valued at around $100 billion. This refers to Russian companies specializing in mining of gold and diamonds. We have agreed to carry out a seminar on the issue in the near future”

Ook Russisch president Poetin gaf gisteren in zijn jaarlijkse speech aan dat Rusland staat te springen om banden met China en India aan te halen.

India is de op een na grootste goudmarkt ter wereld, enkel voorbijgestreefd door naburig China. Het land koopt jaarlijks zo’n 850 ton goud aan, dit volgens de Amerikaanse goud- en zilverdealer Provident Metals. Het edelmetaal is in India vooral bestemd voor de sieradensector.

Goud kende de afgelopen dagen weer een flinke boost in prijs. Analisten bij de Britse onderzoeksfirma Metals Focus gaven aan dat dit te maken had met het Chinese nieuwe maanjaar, dat op 5 februari van start ging.

Metals Focus: “Some manufacturers we talked to said they have received healthy stock replenishment orders, since business reopened on 11th February, while others expect retailers to return after the Lantern Festival (19th February). This lends more confidence to our forecast that the Chinese jewelry market will enjoy further modest y/y growth in 2019”

Grote orders vlak voor de feestdagen zorgen ervoor dat Metals Focus blijft bij een voorspelde groei in de vraag naar goud voor sieraden van 3 procent. Afgelopen jaar kende China ook al een groei in vraag van 3 procent.

De Indiase centrale bank voerde zijn edelmetaalreserves daarnaast in 2018 op, na een pauze van bijna 9 jaar. Tegelijkertijd verminderde het zijn aandeel in Amerikaanse staatsobligaties. Eenzelfde tendens zagen we in Rusland, waarvan de centrale bank het meeste goud aankocht gekeken naar alle centrale banken.

De Indiase goudimport steeg vorig jaar verder met 72 procent, gekeken naar het jaar ervoor, tot 879,8 ton. Dit terwijl de totale consumptie met 30 procent steeg tot 781,9 ton.

Die stijging in consumptie was toe te schrijven aan een schommeling van zo’n 35 procent in de consumptie van sieraden, zo geeft het Gold Survey 2018 aan – geleverd door Gold Fields Mineral Services, een onderzoeks- en adviesbureau van Reuters.

Gekeken naar de diamantensector is India de tweede grootste globale consument na de V.S.

In 2018 kocht het land voor 21,9 miljard dollar aan edelstenen, wat goed was voor bijna 19 procent van de totale wereldconsumptie. De aankopen uit Rusland stegen daarbij naar verluidt met 242 procent en bedroegen in totaal 2,4 miljard dollar.

Bronnen: Russia Today, TASS, Hacked

Foto: Flickr