Is dit de “black swan” die zal zorgen voor een nieuwe recessie binnenkort?

We zitten momenteel in een vertragende wereldeconomie waarbij de eerste dominostenen van een nieuwe recessie reeds beginnen te vallen. Dit scenario is volgens economen helaas geen doemscenario meer een steeds sneller wordende realiteit.

Als eerste bewijs hiervoor is de vertragende wereldeconomie zowel in Azië, Zuid-Amerika als het Westen. Als tweede argument zijn de resultaten van multinationals en B2B-ondernemingen teleurstellend door de lage prijs van grondstoffen. Ook de consumenten beginnen nu op de rem te staan wat de economie nog meer in de problemen brengt, dit mede door het gebrek aan vertrouwen in het huidige monetaire beleid.

Dit alles wijst duidelijk op de voorbode van een nieuwe (wereldwijde) recessie. Dergelijke parameters en voortekenen waren zowel in 2001 als 2008 aanwezig waarbij een enkele grote gebeurtenis een kettingreactie in gang ka zetten. Ondanks dat er tal van potentieel tot groei aanwezig is lijkt de wereldeconomie toch eerst door een dal te moeten gaan. Of liever gezegd het dal wat men heeft proberen te vermijden na de vorige financiële crisis. In de Verenigde Staten denkt men dat deze zogenaamde “black swan”  dit geval een zwakke consument zou kunnen zijn.

Het consumentenvertrouwen is niet meer wat het enige tijd geleden was waarbij men vreest dat dit in de komende kwartalen verder zal dalen in de Verenigde Staten. Ook in Europa probeert de ECB reeds enige tijd de groei aan te wakkeren maar ook hier zijn er geen tekenen van verbeteringen merkbaar. Daarbovenop is de Chinese overheid nog steeds bezig om de beursbubbel te verwerken en hoopt men in het beste geval een “zachte” landing voor te hebben. Het alternatief is een economische crash waarbij de logische gevolgen ook niet al te best zullen zijn.

Rentebeleid

Een groot gevaar voor de huidige economische situatie is het rentebeleid. Enerzijds probeert men met behulp van negatieve rentes de groei aan te wakkeren waarbij er grotere risico’s worden genomen dan men zou mogen. Een rente is van enkele procentpunten is aan te raden om tijdens een financiële crisis deze te kunnen verlagen om de schokken enigszins op te vangen. Met een negatieve rente kan dit monetaire middel echter niet meer ingezet worden.

Ook het verlenen van goedkope kredieten is een ander middel om de economie terug tot leven te brengen, echter ook dit middel is via het zogenaamde QE-programma van Draghi al tot over zijn grenzen heen gebruikt.

De conclusie is dan ook dat de ECB, maar ook de FED, de volgende financiële crisis frontaal zullen incasseren zonder enige vorm van monetaire middelen om deze crisis aan te pakken . Dit te vergelijken met een zinkend schip waarbij men net tijdig het binnenlopende water kan wegpompen vlak voor een nieuwe storm.

Als belegger kan u mits gebruik te maken van bepaalde systemen echter ook geld verdienen aan een nieuwe crisis. Enerzijds door short te gaan op bijvoorbeeld beursindices, anderzijds door het aanleggen van fondsen om bij een nieuwe sterke klim volop te profiteren van de situatie. Want hoe negatief een nieuwe crisis ook kan uitpakken, ook hierna zal er ongetwijfeld een nieuwe, lange rally plaatsvinden.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

http://www.bloomberg.com

 

Het bericht Is dit de “black swan” die zal zorgen voor een nieuwe recessie binnenkort? verscheen eerst op Beurs.com.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]