Gold is a go

De goudprijs is flink stijgende dit jaar en dat zorgt er voor dat een van Wall Street’s grootste banken meer dan normale interesse heeft voor het gele edelmetaal. JPMorgan’s Solita Marcelli gaf dinsdag op CNBC aan dat zij cliënten aanmoedigen goud te kopen. Marcelli:

We’re recommending our clients to position for a new and very long bull market for gold. Central Banks may consider diversifying their reserves as they anticipate negative rates on existing holdings. Gold is a great portfolio hedge in an environment where the world government bonds are yielding at historically low levels

Voornamelijk de negatieve rente zorgt er dus voor dat centrale banken meer richting goud zouden kunnen kijken. Kenneth Rogoff – voormalige hoofd econoom bij het IMF en hoogleraar Economie en Public Policy aan de Harvard University – geeft aan dat het verstandig kan zijn voor opkomende economieën om te diversifiëren in goud.

Hij stelt aan opkomende markten en haar centrale banken voor om een aanzienlijk deel van de vele miljarden dollars aan buitenlandse reserves om te zetten in goud, aangezien vele eerste wereld economieën gemiddeld zo’n 65 procent aan officiële reserves in goud aanhouden.

Een verschuiving van slechts 10 procent aan reserves betekent voor opkomende economieën dat zij nog steeds niet in de buurt komen van die “gouden dekking” in het westen maar het zorgt er wel voor dat zij richting zelfde voet gaan als westerse economieën.

Ook World Gold Council’s managing director in India, de heer Somasundaram, is het daar mee eens. Zowel de Russische als Chinese centrale banken hebben goud toegevoegd aan de buitenlandse reserves, India zou volgens hem hetzelfde moeten doen. Somasundaram:

RBI (Reserve Bank of India) should consider adding further gold. Normally, the central bank adds gold to its reserves to reduce dependence on the dollar

De import van goud in India bleek in het eerste kwartaal van dit jaar overigens met 39 procent gedaald te zijn. Voornaamste reden daarvan is de staking door juweliers wegens extra belastingen door de Indiase regering.

De Reserve Bank of India houdt verder 557,7 ton van zijn reserves in goud aan, dat betreft zo’n 6 procent van de totale reserves, ongeveer een tiende van de aangehouden reserves in goud door westerse centrale banken.

Bronnen: CNBC, Gold Eagle, Project Syndicate

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.