Thailand sluit grootste goudmijn

Thailand zal de enige goudmijn van het land aan het eind van dit jaar sluiten. De mijn wordt beheerd door Akara Resources en is gedeeltelijk eigendom van Kingsgate Consolidated, een Australisch mijnbouwbedrijf. De goudmijn biedt aan bijna duizend mensen werkgelegenheid maar de impact van de mijn op de gemeenschap staat al jaren ter discussie. Lokale boeren en dorpelingen menen dat de mijn slecht is voor de gezondheid van zowel mensen, vee als gewassen.

Vorig jaar testte het Thaise Ministerie van Volksgezondheid meer dan duizend omwonenden. 41 procent van hen bleek verhoogde mangaanniveaus in het bloed te hebben dat als “boven de norm” werd beschreven. Zo’n 20 procent bleek last te hebben van arsenicumniveaus dat als “boven de norm” werd beschreven. In Thailand bestaat er echter geen consensus over veilige waardes en internationale normen variëren.

Voor Akara Resources lijkt de beslissing van de Thaise overheid als een complete verrassing te komen. In een verklaring van Akara Resources dinsdag gaf de uitbater aan:

Regarding to the proposed closure of Chatree Operation announced by the Ministry of Industry today, Akara Resources Public Company Limited would like to address that this announcement has come as a complete surprise to us. We have a mining lease until 2028 and our plans are to mine until then. Time after time we have proven conclusively that we cause no harm to the health of our community or to its environment. And that we contribute large amounts to the Thai economy

Het Thaise Ministerie van Binnenlandse Zaken gaf in een verklaring aan dat er geen duidelijke conclusie getrokken kan worden of de goudmijn gezondheid- of milieuproblemen veroorzaakt. Maar de regering heeft volgens haar de beslissing om de mijn te sluiten genomen in het belang van de samenleving en om verdere conflicten tussen verschillende partijen op te lossen.

De Chatree mijn, zoals de mijn officieel heet, produceert zo’n 130.000 ounces goud per jaar sinds zij 15 jaar geleden in productie ging. Het project kende in die tijd een omzet van 1,5 miljard dollar. De mijn zou volgens Kingsgate nog 7 jaar kunnen produceren, maar de Thaise premier Prayuth Chan-Ocha was duidelijk in zijn bewoordingen:

From the end of December, there will be no gold mine until the issues are clear

Bron: ABC, Bloomberg, Akara Resources

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999