Het ergste achter de rug voor platina en palladium?

Volgens analyses op Bloomberg zouden de prijzen van platina en palladium wel eens op een dieptepunt kunnen aanbeland zijn. De productieonderbrekingen in de mijnen van Zuid-Afrika, waar ongeveer driekwart van het platina en 40% van het palladium wordt bovengehaald, zorgen ervoor dat het aanbod krap is.

Een belangrijke factor volgens Bloomberg wordt ongetwijfeld de onderhandeling over de salarissen van de werknemers in deze mijnen. Herinner je nog dat een impasse in de onderhandelingen in 2014 aanleiding gaf tot een staking van maar liefst vijf maanden, de langste in de geschiedenis van het land.

De mijnproductie van platina zal dit jaar met ongeveer 5% dalen, na een hoogtepunt van 6,3 miljoen ounces productie in het vorige jaar. Dat verklaarde researchonderneming Metals Focus in een rapport dat gisteren verscheen. De palladium output zal met een gelijkaardig cijfer dalen, namelijk met 6,5 miljoen ounces nadat het hoogste peil sinds 2010 werd bereikt.

Aan de vraagkant zijn er bullish indicatoren. Deze edelmetalen zijn immers een belangrijke component voor de auto-industrie. Zowat 40% van de wereldwijde platina consumptie en 80% van de palladium consumptie gaat naar deze sector, vooral voor katalysatoren. De verkopen van nieuwe wagens nemen toe en de eisen op het vlak van milieu worden immers almaar strenger.

Volgens de World Platinum Investment Council zal het tekort voor dit jaar voor platina verdrievoudigen tot 455.000 ounce, dankzij sterkere investeringsvraag. Voor palladium zou er dit jaar een tekort zijn van 1,1 miljoen ounce. Johnson Matthey voorspelde tekorten voor beide metalen dit jaar.

Het ziet er dus naar uit dat beide metalen hoger zullen gaan in plaats van lager. De kopers zullen snel terugkomen, en dat zal dan weer de aandacht trekken van grotere beleggers, die ervoor kunnen zorgen dat we in een lange stierenmarkt terechtkomen.

Worden beide edelmetalen de verrassing van 2016? Interessant om te volgen!

Beleggers die hierin willen investeren, kunnen opteren voor de Maple Leaf Platina die Goud999 in voorraad heeft. Deze munt van 1 ounce is te koop tegen ongeveer dezelfde prijs als een gouden munt.

Een situatie die zich in het verleden niet vaak voor deed, profiteer ervan zolang het kan. (momenteel gratis verzending bij aankoop van 5 munten of meer)