Iran wil goudmijnbouwsector nieuw leven inblazen

Iran is van plan om haar goudmijnbouwsector nieuw leven in te blazen door de ontwikkeling van zes kleinschalige goud- en kopermijnen, dit volgens de Iran Minerals Production and Supply Company (IMPSC).

IMPSC betreft een dochteronderneming van het Iraanse staatsbedrijf Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization (IMIDRO).

Het plan is om legitimiteit te geven aan de nu nog veelal ongeoorloofde en illegale goudmijnbouwactiviteiten in het land.

Ook zou het meer banen op moeten leveren en de Iraanse economie een boost moeten geven. Daarnaast kan de verhoging van de reserves mogelijk ook geen kwaad.

De mijnen zullen worden opgezet over het gehele land, zowel in de centrale provincie Isfahan, de oostelijke provincie Zuid-Khorasan, de noordelijke provincie van Oost-Azerbeidzjan, en de noordwestelijke provincie West-Azerbeidzjan.

Iran reageert hiermee indirect ook op de nieuwe sancties door de V.S., die zich deze maand voornamelijk op de oliesector concentreert.

In augustus waren die sancties juist gericht op de metalenhandel en de automobielsector van het land. Het zorgde voor een run op goud.

Voor de Iraanse overheid reden om hard op te treden voor zij die in het edelmetaal vluchten.

Afgelopen week werden de zogeheten “Sultan of Coins” en zijn handlanger geëxecuteerd, voor het illegaal oppotten van gouden munten en andere “harde valuta’s”.

Het duidt op een nultolerantie van de Iraanse overheid terwijl het met alle macht haar munt probeert te ondersteunen.

State TV rapporteerde dat Vahid Mazloumin en zijn handlanger, Mohammad Ismail Ghasemi, op woensdagmorgen werden opgehangen.

Ze werden veroordeeld voor het manipuleren van edelmetaal- en harde valutamarkten, door middel van illegale en ongeoorloofde deals en smokkel. Een onbepaald aantal andere medeplichtigen belandden in de gevangenis.

De World Gold Council (WGC) gaf in haar tweede kwartaalrapport al aan dat de verzwakkende Iraanse economie, het groeiende gevoel van onzekerheid en een nationale valuta die bijna in waarde halveerde, de vraag naar gouden munten en baren flink liet stijgen.

Op jaarbasis steeg de vraag liefst 200 procent op 15,2 ton – het hoogste niveau in meer dan vier jaar.

Bronnen: CBS News, Kitco, Sputnik

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999