Interesse in goud-ETF’s en futures blijkt groot

Dat er een grote interesse is voor goud vanuit het verre oosten is bekend. Maar ook het westen lijkt steeds meer gecharmeerd van het edelmetaal.

Zo kende de aankoop van goud futures door hedge funds, beleggers en andere vermogensbeheerders de afgelopen maand een recordstijging.

Daarentegen kenden Amerikaanse goud-ETF’s, die meer populair zijn bij fondsen met een langere termijn visie en individuele beleggers, in het algemeen in diezelfde periode een uitstroom.

Suki Cooper, analiste bij Standard Chartered:

Usually when gold has its strongest rallies, it’s when we see broader investor interest, we haven’t seen that in play at the moment

De afgelopen vijf weken was er sprake van een sterke stijging in interesse in goud futures op de Comex Futures Exchange in New York.

Cooper noemt het bedrag van 474 ton, dat een waarde vertegenwoordigt van zo’n 19,3 miljard dollar.

Die cijfers in aankoop van Comex futures ligt dicht in de buurt van de aankoop in futures na de stemming voor de Brexit.

In dezelfde periode kenden de goud-ETF’s een uitstroom gelijk 35 ton goud.

Toch staan de twee grootste Amerikaanse goud-ETF’s, de SPDR Gold Shares en de iShares Gold Trust, dit jaar tot op heden 11,6 procent hoger.

Als ze die stijging in dubbele cijfers voor 2017 kunnen vasthouden dan mogen zij zich op z’n minst opmaken voor het beste jaar sinds 2011, toen de fondsen een jaarlijkse stijging wisten neer te zetten van 10 procent.

Ook opvallend is de interesse in goud-ETF’s in Duitsland en Engeland.

Sinds begin 2016 is daar een constante toestroom te bekennen.

De afgelopen vijf kwartalen kenden de Europese goud ETF’s een stijging van 42 procent. Van 690 ton in het eerste kwartaal van 2016 tot 978 ton in het tweede kwartaal van 2017.

In vergelijking: Amerikaanse goud-ETF’s kenden in diezelfde periode slechts een stijging van 6 procent.

Daarmee was de instroom in Europese goud-ETF’s dus 7 maal groter dan in Amerikaanse goud-ETF’s.

Daaruit blijkt sinds vorig jaar dus nogmaals dat ook het westen het edelmetaal in het vizier heeft.

Bronnen: Seeking Alpha, Financial Times, Investopedia

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]