Goud lijkt eindelijk vooruit te willen

In een minuut tijd werd vrijdagmiddag 21.256 contracten verhandeld. Dat staat gelijk aan meer dan 2 miljoen ounces goud.

Het gebeurde net voordat de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, haar toespraak gaf in Jackson Hole, Wyoming.

Opmerkelijk gezien de relatieve rust die de goudmarkt kenmerkte de afgelopen tijd.

Een maatstaf die de volatiliteit van de goudmarkt aangeeft van de afgelopen 60 dagen deed haar laagste punt aan sinds 2005.

Goud kende de laatste tijd nauwelijks beweging, zelfs niet door de politieke onrust in Washington, of de bezorgdheid over stijgende Amerikaanse rentetarieven.

Ook spanningen tussen de VS en Noord-Korea deed goud nauwelijks bewegen.

Maar dat was nu toch even anders.

Om 9:41 vrijdagmorgen (Amerikaanse tijd), werd zoals gezegd binnen 1 minuut 2 miljoen ounces aan goud verhandeld op de Comex.

Dat staat ongeveer gelijk aan 1,5 procent van de totale jaarlijkse goudmijnproductie.

Toch deed die enorme spike in volume en volatiliteit het edelmetaal nagenoeg niets.

Het kende een stijging, het kende een daling tot 1.281 dollar, het kende een stijging tot 1.301, en het was weer terug bij af om de dag iets hoger af te sluiten op 1.290 dollar per ounce.

De dollar staat momenteel bijna 9 procent lager sinds het begin van het jaar, dit terwijl het rendement op Amerikaanse staatsobligaties, met een looptijd van 10-jaar, gedaald is van 2,45 procent tot minder dan 2,2 procent.

Gina Sanchez, ceo van Chantico Global, is van mening dat beide macro indicatoren zullen aanhouden. Een lager rendement op obligaties en een verzwakkende dollar.

En dat biedt perspectief voor goud.

Sanchez:

If you consider that we’re going to see some debt-ceiling drama, that actually is going to depress yields even more. And the weakness in the dollar is expected to continue into the next year. Both of those will support gold

Het lijkt er ook op dat na een paar teleurstellende jaren het edelmetaal eindelijk vooruit wil.

Met dit jaar een 12,2 procent stijging voor de goud futures, en een jaarlijkse stijging van 9,3 procent voor de S&P 500, lijkt goud op weg om 2017 – sinds 2011 – het eerste jaar te laten worden waarin het de aandelenmarkten gaat verslaan.

Bronnen: CNBC, Bloomberg

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.