Goede maanden voor goud komen eraan

Goud en zilver bewegen volgens de seizoenen. Na de zomer, dus vanaf augustus en in september, presteert de prijs doorgaans iets beter dan anders. Dat heeft te maken met seizoenseffecten die spelen over de hele wereld en aankopen van beleggers voor feesten en andere gelegenheden.

Dus ondanks de relatief zwakke prestaties van de afgelopen jaren zit er nu wel een goede periode aan te komen voor de goudprijzen.

Wat er typisch gebeurt, is dat het begin van het jaar een gunstige periode is voor goud. Wanneer we de lenteperiode ingaan, zien we doorgaans dat goud fors corrigeert en in de late lente zien we doorgaans dat goud uitbodemt.

Nu is het dus een bijzonder goede periode om wat goud en zilver toe te voegen aan de portefeuille. Volgens Doug Groh, een fondsbeheerder bij Tocqueville Gold fund, gaan de prestaties de komende maanden serieus de hoogte ingaan.

De goudprijzen zijn sinds het jaarbegin nog altijd positief, ondanks de recente zwakte net voor de bijeenkomst in Jackson Hole. De centrale bankiers komen immers dit weekend bij elkaar om te spreken over het monetair beleid dat ze gaan toepassen. Waarschijnlijk zullen alle waarnemers zich opnieuw richten op hetgene wat de centrale bankiers niet zeggen, in plaats van wat ze wel zeggen.

De reden is heel eenvoudig waarom goud steeds een belangrijke plek moet hebben in de portefeuille: het edelmetaal wordt nog altijd beschouwd als echt geld omdat het een trackrecord van 5000 jaar heeft en overal ter wereld wordt beschouwd als echt geld. Daarom heeft goud een intrinsieke waarde in tegenstelling tot bijvoorbeeld virtuele munten.

Belangrijk, en dat belichten we hier al verschillende maanden, is dat goud in tegenstelling tot andere activa geen tegenpartijrisico heeft. Wanneer een bepaald actief een tegenpartijrisico heeft, dan ben je eraan voor de moeite wanneer de tegenpartij in gebreke blijft.

Bij goud en zilver heb je dat niet: je edelmetaal blijft altijd van jou wat er ook gebeurt. En bovendien zijn deze edelmetalen ook nog eens mooi om naar te kijken…

[xyz-ihs snippet=”goud”]