We tikken 1300 USD aan!

Goed nieuws vanochtend voor wie in goud en zilver belegt. De goudprijzen tikten net de 1300 USD per ounce aan. Hoewel dat cijfer op zich niet zo heel belangrijk is, is het wel belangrijk omdat het een psychologisch niveau is van waarop de meeste beleggers positief zullen worden. Het ziet er sterk naar uit dat we daarna naar de 1350 USD per ounce kunnen stijgen.

Er zijn zoveel factoren die de goudprijs hoger kunnen stuwen: het feit dat de shortposities aanzienlijk zijn, beleggers weinig alternatieven hebben om hun spaargeld te beschermen, het feit dat een doorbraak door de 1300 een forse stijging met zich zal meebrengen, en ook alle geopolitieke spanningen. Maar er is één factor die veel mensen vergeten: het Amerikaanse schuldenplafond. De Amerikaanse Treasury Secretary Steven Mnuchin vertelde immers afgelopen vrijdag dat het schuldenplafond in september opgetrokken zal worden, en dat na overleg met leden van het congres aan beide politieke zijden.

Het schuldenplafond is een discussie die om de paar jaar boven komt drijven, en het zorgt alleen maar voor meer schulden in de VS.

Als je kijkt naar de schuldengraad van zowel landen als bedrijven in Europa, is die de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Iedereen wordt aangetrokken door de lage rentestanden, maar het probleem is wel dat die schulden op een bepaald moment wel moeten worden terugbetaald natuurlijk. En dat vergeten de meeste mensen.

Zovele activa hebben schulden als onderpand. Denken we maar aan vastgoed, obligaties, sommige vormen van private equity. Dat zijn dan de activa die het meeste zullen lijden wanneer alles implodeert en de schulden moeten worden terugbetaald. Ook opkomende landen hebben hier fors geleend in Amerikaanse dollar. Wanneer de Amerikaanse dollar stijgt en de rentevoeten ook, dan zitten we hier natuurlijk met de gebakken peren.

Maak het dus niet te moeilijk en focus je op activa zonder tegenpartijrisico.

[xyz-ihs snippet=”goud”]