Indiërs investeren steeds meer in goud-ETF’s

De vraag naar goud voor de sieradensector in India daalde eind 2019 naar het laagste punt in acht jaar tijd.

Maar ondanks die flink tegenvallende cijfers lijkt een andere markt, die van de goud-ETF’s, ook in het op een na grootste goud consumerende land aan een flinke opmars bezig.

Begin deze maand werd al duidelijk dat wereldwijd de aanhoudingen in goud-ETF’s gestegen was naar het hoogste punt ooit.

Nu blijkt dat op de beurs verhandelde goudfondsen, gedekt door fysiek edelmetaal, ook in India behoorlijk populair zijn.

In januari investeerden Indiërs het meest in goud-ETF’s in meer dan zeven jaar tijd.

Het vermogen beheerd door de 11 fondsen die deze effecten op de Indiase markt verkopen steeg daarbij tot 62 miljard roepies, ofwel 870 miljoen dollar.

Chirag Mehta, senior fondsbeheerder bij Quantum Mutual Fund: “These flows will continue for at least the next couple of years and assets will move toward the highs that were seen in 2013, if not surpass them. The volatility in equity markets and better returns from gold over the last year has driven people to gold”

Maar hoewel dat flink meer was dan in dezelfde periode in 2019, een stijging van liefst 31 procent, is het nog steeds maar de helft van het record van 120 miljard roepies dat in januari 2013 aan werd gehouden.

Daarnaast is de import van goud in januari gehalveerd. Reden daarvan wordt gezocht achter Indiaas overheidsbeleid, dat de import van goud wil beperken, recordhoogtes in de goudprijs en een vertragende Indiase economie.

De goudprijs in Indiase roepies deed het afgelopen jaar beter dan de belangrijkste Indiase marktindex, de S&P BSE Sensex, dat afgelopen jaar toch met een respectabele 16 procent steeg.

Goud steeg echter met 25 procent in Indiase roepies en deed in verschillende belangrijke valuta, afgezonderd de dollar, recordhoogtes aan.

Deze week zette de goudprijs wederom een recordhoogte neer in euro’s en Japanse yens.

Afgelopen maand zette het ook een absolute recordprijs neer in Indiase roepies, waar het op het moment dicht bij in de buurt koerst.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr