Zuid-Afrikaanse goudproductie stijgt meest in vier jaar tijd

De Zuid-Afrikaanse goudproductie is in december het sterkst gestegen in vier jaar tijd, wat een onverwachte impuls heeft gegeven aan de mijnbouwproductie van het land.

De goudproductie steeg met 24,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

In november steeg de productie ook al met 4,5 procent, zo blijkt uit gegevens van het Zuid-Afrikaanse Statistics South Africa.

Dat was de grootste stijging sinds januari 2016 en hielp de totale mijnbouwproductie te groeien met 1,8 procent, de eerste stijging in vijf maanden tijd.

Economen en analisten gaven in een onderzoek door Bloomberg eerder aan dat zij verwachten dat de totale productie met 3,5 procent zou dalen.

De gestegen goudprijs, dat koerst rond een hoogste punt in bijna zeven jaar tijd, heeft bedrijven ertoe aangezet de productie op te voeren.

Dit ondanks het feit dat er al tijden in Zuid-Afrika grote stroomstoringen zijn, die in december juist zijn hoogtepunt bereikte waar het Afrikaanse land veel (economische) hinder van ondervond.

De stijging van de productie is ook het gevolg van een daling van de productie in november en december 2018, toen leden van de Zuid-Afrikaanse Association of Mineworkers and Construction Union massaal staakten.

Mede hierdoor werd Zuid-Afrika vorig jaar ingehaald door Ghana als grootste goudproducent van het continent. Daarnaast zijn de diepere mijnen van Zuid-Afrika moeilijker en duurder te ontginnen.

Door de stroomuitval werden wel veel platinamijnen getroffen, waardoor de productie van platina gerelateerde edelmetalen in december met 3,9 procent daalde ten opzichte van december 2018.

De totale mijnbouwproductie lag in 2019 1,3 procent lager dan in 2018.

De 1,3 procent daling volgde op een 2,1 procent daling van de totale mijnbouwproductie in 2018 en een 4,6 procent stijging in 2017.

In totaliteit lijkt het dus weer wat beter te gaan met de Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector.

Gwede Mantashe, de Zuid-Afrikaanse minister van mijnbouw en energie, gaf vorige week tijdens het Mining Indaba congres in Zuid-Afrika aan dat de regering er alles aan probeert te doen om het Zuid-Afrikaanse elektriciteitsnet weer op orde te krijgen.

En de First National Bank, een van de vijf grootste banken van Zuid-Afrika, gaf aan dat de hoge prijzen van verschillende platina-gerelateerde metalen er voor kan zorgen dat producenten er alles aan gaan doen om de productie verder op te schroeven.

Bronnen: Bloomberg, Stats S-A, Mining Weekly

Foto: Flickr