india

Indiase juweliers in elkaar geslagen wegens openen winkels

Terwijl eerder gezegd werd dat de staking door juweliers in India beëindigd was dachten vele juweliers daar zelf anders over. Juweliers die in maart hun winkels weer openden werden naar verluidt in elkaar geslagen en uit hun winkels naar buiten gesleept. Zo’n 25 procent had haar winkels weer geopend maar kwam in een verbale ruzie terecht met andere juweliers, en in een mum van tijd werden die verbale ruzies gewelddadig.

Vorige week was er de overtuiging – of meer ook hoop – dat de staking voor 8 april tot een einde zou komen om Gudi Padwa te vieren, een festival dat Hindoes vieren middels de aankoop van goud. Veel winkels bleven echter gesloten. Sheikh Memon Street in Zuid-Mumbai, de thuishaven van grote en kleine juweliers, bleek donderdag, de dag voor de feestdag, verlaten.

In een verrassingsaankondiging – voor een industrie die verlegen zat op belastingvermindering, geen belastingverhoging – introduceerde de Indiase regering een 1% sieradenaccijns in aanvulling op een 10% invoerbelasting. Sindsdien staat de Indiase goud-en juwelen industrie stil. De regering heeft tot nu toe maar bijzonder weinig gedaan om de staking – die al op 8 maart begon – te beëindigen.

India is na China de tweede grootste goud consument in de wereld. De festivals en bruiloften in India worden door de hele wereld nauwlettend in de gaten gehouden wegens India’s grote invloed op de fysieke markt. Maar ook bruiloften blijken nu getroffen te zijn door de staking. Bruiden zijn tegenwoordig afhankelijk van oude goudornamenten die zij eventueel kunnen lenen van familieleden.

Het grote probleem voor de kleinere juweliers is dat ze niet de infrastructuur hebben om te inventariseren en accounts te beheren. Een grotere juwelier zei dat hij hoopt op een compromis door de overheid maar is sceptisch. Hij verwacht zelfs dat, wanneer hij zijn showroom zou openen, de kleinere leden van de vakbond waarschijnlijk op zijn stoep zouden staan om met geweld verhaal te halen.

Toch lijken er toch tekenen te zijn van meer handelsactiviteit. Een goudsmelter gaf aan:

Hopefully the market should reopen next week (week van 11 april). On April 6 I sold 20 kg after 50 days of zero sales

De invoer van goudbaren in India bedroeg in maart 18,6 ton, dat is een daling van 22% ten opzichte van de maand daarvoor. Het importcijfer van februari bleek met 23,8 ton al het laagste te zijn dat ooit gemeten is. Experts geven aan dat ook de export in maart van pure goudsieraden en gouden munten een daling zal zien van 50 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Bronnen: Commodity Online, Hindustan Times, Platts, Goudhub

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]