Indiase goudprijs door het dak

De afschaffing van verschillende bankbiljetten door de Indiase overheid gisteren, zonder enige waarschuwing, zorgt voor behoorlijk wat verwarring en bezorgdheid onder de Indiase bevolking.

In een land waar cash koning is mag dat niet vreemd genoemd worden.

De 500 roepie- (7,5 dollar) en 1000-roepie biljetten, de twee hoogste coupures, zullen worden afgeschaft als wettig betaalmiddel. Dit doet de Indiase overheid zogezegd om de zwarte markt en zwart spaargeld de kop in te drukken.

De Indiase goudprijs schoot op het nieuws gisteren naar het hoogste niveau in 3 jaar tijd. Rakesh Anand, een juwelier in Delhi:

The bullion demand has got a boost as people having huge funds in cash, were seen converting their wealth into gold as a safe-haven

Het afschaffen van de coupures mag nu dan wel als positief worden beschouwt voor juweliers en goudhandelaren, op de lange termijn zal het zorgen voor een flink mindere vraag, aldus analisten.

Surendra Mehta, secretaris bij India Bullion en Jewelers Association:

Significant amounts of demand for gold used to get generated (by) unaccounted wealth. Since such unaccounted money is set to lose value after the scrapping of 500 rupee and 1,000 rupee notes, demand for gold will also drop

Mehta schat in dat de vraag naar goud in India volgend jaar zou kunnen dalen met 100 tot 150 ton op een totaal gemiddelde vraag van ongeveer 800 ton.

Ondertussen blijft de telefoon bij de Indiase juwelier Bachhraj Bamalwa rinkelen sinds premier Narendra Modi dinsdagavond op nationale televisie, in een ongeplande toespraak, aankondigde dat de biljetten vanaf woensdag zullen worden afgeschaft.

Aangezien goud in India meestal betaald wordt in contanten zorgt het nu voor een ware stormloop bij de juweliers.

Mensen die hun geld hebben opgepot willen het zo spoedig mogelijk omzetten in goud. Het spoorde sommige groothandels aan om de prijzen met maar liefst 23 procent te verhogen.

Sommige winkels bleven in Mumbai’s grootste goudmarkt, de Zaveri Bazaar, open tot middernacht om aan de vraag te voldoen.

India’s juwelenmarkt moet het vooral van die contante transacties hebben aangezien de plattelandsbevolking, dat goed is voor bijna 60 procent van de vraag, geen of beperkte toegang heeft tot banksystemen en zelden gebruik maakt van krediet- en debetkaarten.

Vraag is of zij nu überhaupt de mogelijkheid hebben om extra cash om te kunnen zetten.

Op de Zaveri Bazaar moesten juweliers verschillende klanten die cash in goud om wilden ruilen naar huis sturen. Sommigen kwamen met rugzakken en laptoptassen vol met cash naar de markt.

Juweliers gaven aan dat ze niet aan de vraag konden voldoen en vroegen klanten over een paar dagen terug te komen. Sommigen gaven het advies om het geld te doneren aan een goed doel. Juwelier Anil Jain, eigenaar van R. Pukraj & Co in Mumbai:

Everyone is worried about their money

Aandelen van juweliers die genoteerd staan op de Indiase aandelenmarkt kelderden flink gisteren. Titan Co. Ltd. daalde maar liefst 15 procent, Gitanjali Gems Ltd dook 20 procent omlaag en Tribhovandas Bhimji Zaveri Ltd. daalde maar liefst 19,4 procent.

Bronnen: The National, Reuters, Bloomberg, Indian Express

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.