HSBC: Goud zou bij een Brexit profiteren

De goudprijs zou kunnen ontploffen wanneer de Britten zouden stemmen voor een Brexit, aldus Business Insider UK gisteren. Maar het referendum komt steeds dichterbij, op 23 juni is het zo ver, en het lijkt er op dat de kansen dat de Engelsen er voor zullen kiezen om de Europese Unie te verlaten steeds kleiner worden.

Ongeacht hoe de peilingen er voor staan, totdat de uitslag van het referendum bevestigd is zal de onzekerheid rond een Brexit blijven. En nergens zal die onzekerheid meer impact hebben dan op de financiële markten. Vooral de prestaties van het pond en de euro zal in de komende maanden op de voet gevolgd worden. Maar hoe staat het met goud?

Analisten van de Canadese zakenbank RBC Capital Markets gaven 2 weken geleden aan dat er meer in de kluis zit voor goud. Goud onderhoudt sinds 2008 een innige relatie met de reële rente en het edelmetaal laat doorgaans beste prestaties zien wanneer de reële rente laag of negatief is, zoals nu het geval. RBC rekent op een prijs van 1.326 dollar op basis van de verwachte renteontwikkelingen.

In een 99 pagina’s tellend rapport verwacht onderzoeksbureau Metal Focus dat goudbeleggers verderop in het jaar nog enthousiaster worden. Het edelmetaal zal profiteren van een dalende goudmijnproductie en een sterke vraag van zowel centrale banken als consumenten. Zij rekent op een stijging van de goudprijs tot 1.350 dollar.

Ook hoofd technisch analyse Murray Gunn van de Britse bank HSBC gaf eerder aan dat goud hoger zal gaan. Volgens Gunn heeft de goudprijs de bodem bereikt, en zijn de prijsstijgingen in de afgelopen weken de opmaat voor een verdere opmars, die richting 1.500 dollar kan gaan.

Maar dit zijn allen projecties die niet specifiek inzoomen op de perikelen rondom een eventuele Brexit. HSBC gaf maandag echter aan dat goud, net als de Zwitserse franc, waarschijnlijk zal profiteren van een eventuele Brexit. Maar dat betekent niet dat mocht er toch geen Brexit komen dat goud onder druk komt te staan, aldus de bank:

The currency team believes the CHF is unlikely to weaken should the UK choose to remain in the EU, we believe the same rationale applies to gold

Ook Zev Spiro – CEO en chief market technician bij Orips Research – geeft aan dat de fundamentals voor goud er goed uitzien. Hij verwacht een goudprijs die tegen het einde van het jaar $200 hoger staat, zo rond de $1450 dollar. Spiro:

As long as prices hold above support in the $1,190-$1,205 area, then the composure remains positive. Upward momentum is expected with a breakout above the $1,275-$1,280 area. So, that’s where I expect the new wave of buying would come in and could carry prices higher

Bronnen: Z24, Business Insider, CNBC