Handelen in kleine hoeveelheden goud binnenkort mogelijk

Goud verhandelen, in kleine of grote hoeveelheden, zonder derde persoon en dus ook zonder extra meerkosten? Dat is weldra allemaal mogelijk dankzij de startup Digix. Het Singaporese bedrijf maakt gebruikt van het Ethereum-platform waardoor investeerders slimme contracten met elkaar kunnen afsluiten zonder de tussenkomst van bv. een notaris.

Net zoals bij de bitcoin zal er gebruikt worden gemaakt van de blockchain-technologie. Een grote openbare database waarin alle orders en transacties worden bijgehouden in blokken. Deze database maakt het mogelijk om alles wat er ooit verhandeld is geweest terug te koppelen naar de desbetreffende partijen.

Door het gebruik van het Ethereum-platform, bovenop deze blockhain-technologie, kan er niet enkel digitaal geld worden verhandeld, maar ook slimme digitale contracten. Hierdoor wordt de tussenkomst van een derde persoon overbodig wat een enorm impact zal hebben op de transactiekosten.

Investeerders en beleggers kunnen via Digix digitale eigendomsbewijzen van fysiek goud verhandelen in de vorm van digitale coupons, afgekort DGX. Elke coupon heeft de waarde van 1 gram fysiek goud omdat Digix effectief fysieke goudstaven opkoopt en bewaart.

De grote ‘doorbraak’ in dit systeem, is dat de hoeveelheid goud geen invloed meer zal hebben op de kosten die gepaard gaan met de verhandeling en overdracht van het edelmetaal.

Goedkoper

Traditioneel betaal je voor 10 gram goud 4,8 procent meer dan de effectieve goudwaarde, bij 5 gram is dat al 8 procent en bij 1 gram loopt dit op tot meer dan 20 procent. Het rendement wordt op deze manier enorm zwaar aangetast maar dit zal weldra tot het verleden behoren.

Digix maakt het al mogelijk om te handelen in goud vanaf 0,001 gram zonder verlies van rendement door de hoge verhandelingspercentages, die komen niet meer aan bod dankzij de blockchain-technologie waardoor tussenpersonen worden uitgeschakeld.

Via de Singaporese startup kan je dus 1 gram of 1 kilogram kopen tegen dezelfde transactiekosten. Op deze manier wordt het voor beleggers en investeerders gemakkelijker en goedkoper om goud te verhandelen.

Voor meer technische informatie over het handelsplatform, zie het artikel van Herwin Thole.

Bronnen z24.nl – Herwin Thole

Foto: Wikimedia

Het bericht Handelen in kleine hoeveelheden goud binnenkort mogelijk verscheen eerst op Beurs.com.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]