Goud in het centrum van het financiële systeem

Seven Investment Management’s multi-asset team heeft voor het eerst in drie jaar tijd goud aangekocht. Daaruit blijkt wederom dat fondsbeheerders de beleggingscategorie weer opzoeken nadat de markt 3 jaar lang op slot zat. Andrey Kuznetsov- krediet analist bij Hermes Investment Management – merkt op:

If you compare gold to other metals, it is less driven by China. So it provides you with portfolio diversification if you are worried about the Chinese slowdown, which tends to be the theme

John Mulligan – director investor relations – bij de World Gold Council, is van mening dat wat aan huidige belangstelling in het edelmetaal ten grondslag ligt voornamelijk de negatieve rente is en haar impact op de kredietmarkt in het bijzonder. Hij geeft daarnaast aan hoe enorm het sentiment gedraaid is:

In terms of the broader benefits of gold, diversification is always the strong long-term argument. It is also more liquid than other alternative assets, has lower volatility and strong fundamentals. The gold ETF market has had inflows of 350 tonnes this year alone to date. That’s more than all the gold ETFs that were sold in the last two years and we’re only into April – it just shows you the shift in investor attitudes

Maar ook centrale banken blijven goud aankopen. Ned Naylor-Leyland, manager van het Old Mutual Gold and Silver fund, laat weten dat centrale banken nu 18,2 procent van hun valutareserves in goudstaven aanhouden. Hij vind goud en zilver geen handelswaar (grondstof), maar spreekt meer over valuta. Naylor-Leyland:

In other words, the way they behave is according to their currency market dynamics. They do have ‘commodity-ness’ because they are physical metals but this is where they don’t behave like pure commodities

Ed Yardeni van Yardeni research geeft aan dat goud correleert aan de dollar. Wanneer de dollar bepaalde beweging maakt gaat goud in tegengestelde richting. Maar hij is ook van mening dat het een grondstof betreft. Daarmee maakt hij duidelijk dat er eigenlijk niet echt een pijl te trekken is op de richting van goud. Dan weer een “valuta”, dan weer een grondstof.

Beleggers die aan een allocatie in goud zitten te denken zouden volgens de World Gold Council niet meer dan 10 procent van hun portefeuille in het metaal moeten investeren. Naylor-Leyland merkt echter op dat goud en de goudmarkt iets is dat mensen denken te snappen, maar nadat zij nodig onderzoek gedaan hebben komen ze er vaak achter dat zij absoluut niets van de markt begrijpen.

Voor de Financial Times geeft hij aan dat mensen vaak veronderstellen dat goud een kleine en esoterische markt is met weinig relevantie voor de moderne wereld. De waarheid is echter precies het tegenovergestelde, het staat in het centrum van het gehele financiële systeem, aldus Naylor-Leyland. Centrale banken houden niet voor niets gemiddeld 18 procent van hun reserves in fysiek goud aan.

Bronnen: Financial Times advisor, Bloomberg