Hoofdpijndossier voor de Fed

De CPI-cijfers (Consumenten Prijs Index) van de VS van eerder deze week overtroffen de verwachtingen van Wall Street-analisten aanzienlijk. Ze vertoonden een stijging van 0,5% op één maand tijd, in plaats van de verwachte stijging van 0,2%.

Dat maakt een snelle renteverlaging door de Amerikaanse Centrale Bank minder waarschijnlijk. De inflatie in de VS is immers nog steeds ongemakkelijk hoog.

Fundamenteel betekent dat inflatiecijfer opnieuw een probleem voor de FED en voorzitter Powell.

Met een totale schuld van 34,2 biljoen dollar (1 biljoen = 1.000 miljard) en een begrotingstekort van naar schatting 1,9 biljoen dollar, komt de VS stilaan in een benauwende financiële situatie terecht.

In een eerste reactie op de markten zagen we dat de 10-jaarsrente steeg en de dollar kon terrein winnen.

Maar als de rente nu pas later naar beneden kan, verslechtert het budgettaire plaatje van de VS nog meer…

In een recent artikel over de uiteenlopende groeitempo’s van de VS en Europa, belichtte De Tijd ook even de financiële positie van de Verenigde Staten: 
“Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat de VS in 2023 een begrotingstekort van 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) heeft geboekt. De overheidsschuld is gestegen naar 123 procent van het bbp. Zonder beleidswijzigingen zou deze schuld tegen 2028 kunnen oplopen tot 138 procent van het bbp, vergelijkbaar met de schuldniveaus van landen als Griekenland en Italië.”

Wij schreven eerder al dat de Verenigde Staten in 2024 aanzienlijke bedragen zullen moeten ophalen op de financiële markten. Dat is nodig om de begrotingstekorten aan te vullen en om een gedeelte van de bestaande schulden te herfinancieren. 

Het lijkt er dus op dat de Federal Reserve in 2024 niet alleen de rente zal moeten verlagen, maar ook kwantitatieve versoepeling (QE) opnieuw zal moeten opstarten. Zeker omdat besparingen of belastingverhogingen in een verkiezingsjaar sowieso geen kans maken.

Dit scenario is uiteraard gunstig voor de vooruitzichten van edelmetalen.

Naarmate de wereld verder in de schulden zakt, positioneert fysiek goud zich als het ultieme beschermingsmiddel tegen die schulden. 

Geen enkele valuta heeft ooit kunnen standhouden tegenover fysiek goud op termijn, voornamelijk door de erosie van muntwaarde door excessieve schuldenlast, geldcreatie en de resulterende inflatie.
In dit proces verliest de meerderheid van de mensen aanzienlijk aan koopkracht… De minderheid die tijdig voor fysiek goud kiest echter, die wint net aan koopkracht.

Een positie in Fysiek Goud, wordt alleen maar aantrekkelijker…

Goud aankopen?
Dat kan via www.goud999safe.com.

PS Twee weken geleden schreven we over zilver: “De RSI (Relative Strength Index) wijst erop dat een richtingsverandering stilaan waarschijnlijk wordt.
Dan bedoelen we een mogelijke bodem in de zilverprijs voor de correctie die begin december 2023 startte.”

Intussen staat de zilverprijs inderdaad wat hoger (op de website van goud999safe vindt u live zilverprijs grafieken).

Alvorens we echt kans hebben op een rally van betekenis voor de prijs, lijkt de koers een keer boven € 21,50 euro per ounce te moeten postvatten. 

Dat is minder dan een halve euro per ounce verwijderd, van de zilverprijs van het moment van schrijven…