Beleggen in gouden munten start bij de Krugerrand

Van alle gouden beleggingsmunten, is de Zuid-Afrikaanse Krugerrand zonder twijfel de meest bekende. Hij wordt sinds 1967 geproduceerd door de South African Mint.

Wereldwijd circuleren vandaag meer dan 60 miljoen Krugerrands van 1 ounce goud.

Beleggen in gouden munten start bij de Krugerrand!

Waar komt de Krugerrand vandaan?

Midden jaren 1960 was Zuid-Afrika zodanig de dominante goudproducent, dat het land meer goud produceerde dan alle andere landen van de wereld samen.

De ontwikkeling van een 1 ounce gouden munt, de Krugerrand, was een goede manier om het goud dat Zuid-Afrika produceerde te promoten op de nationale en vooral de internationale markten.

De Krugerrand werd enorm succesvol.

Op het hoogtepunt van de goudmarkt in 1980, vertegenwoordigden Krugerrands niet minder dan 90% van de wereldwijde markt in gouden munten.

Later, tijdens het Apartheidsregime in Zuid-Afrika, werd de Krugerrand geboycot door een reeks Westerse landen, waaronder de Verenigde Staten.
Vooral de VS was vanaf 1974 een top-importeur van gouden Krugerrands. 

Het duurde een tijdje vooraleer de Krugerrand haar toppositie heroverde.

Maar nu, meer dan 30 jaar later, is de Krugerrand terug van weggeweest.

Deze grensverleggende, gouden beleggingsmunt is felbegeerd en diep geliefd door experts, liefhebbers en vooral: particuliere investeerders.

Hoe ziet de Krugerrand eruit?

De Krugerrand was de eerste moderne beleggingsmunt die 1 troy ounce goud bevatte. (1 troy ounce = 31,1035 gram)

Om de munt meer duurzaam te maken, werd er echter aan het “zachte” en kwetsbare metaal goud, koper toegevoegd.

Elk 1 ounce Krugerrand heeft zo een massa van 33,93 gram. 916,7 deeltjes op 1000 zijn zuiver goud, de Krugerrand heeft dus een legering van 22 karaat.

Hoewel de Krugerrand geen nominale waarde heeft, is ze wel een legaal betaalmiddel in Zuid-Afrika. Dat was één van de hoofdredenen om koper aan de munt toe te voegen. Hij kan nameijk veel meer krasbestendig circuleren. 

Op de hoofdzijde staat de Paul Kruger afgebeeld, de vijfde president van de Zuid-Afrikaanse Republiek tussen 1883 en 1902.
Kruger stond vooral bekend als strijdlustige Boer, die tot aan zijn dood gedreven bleef voortstrijden voor de onafhankelijkheid van Transvaal.
Op deze zijde staat ook het woord “Zuid-Afrika” vermeld in het Engels en Afrikaans.

Op de muntzijde pronkt een galopperende springbok. Het zoogdier is een symbool van nationale trots voor de Zuid-Afrikanen.  Daarnaast staat op de muntzijde de jaargang, coupure en het woord “krugerrand” vermeld.

Klik op onderstaande foto om de munt van dichterbij te bekijken:

Waarom is de Krugerrand zo’n interessante investering?

Wereldwijd heeft de Krugerrand de status als meest liquide gouden beleggingsmunt. Al meer dan 55 jaar lang bekleedt ze een toppositie in de hoofden en harten van investeerders.

De afgelopen jaren werden er naast de 1 ounce Krugerrands ook kleinere formaten geïntroduceerd. Vandaag zijn de gouden Krugerrands te koop in de formaten 1 ounce, ½ ounce, ¼ ounce en 1/10 ounce. (linken)

Voor elk van deze formaten, gelden de volgende voordelen:

    • Hoge kwaliteit

    • Uitstekende en betrouwbare reputatie als beleggingsmunt

    • Vrijstelling van btw in de gehele Eurozone.

Uitbreiding van het aanbod: de zilveren Krugerrand

In 2017 vierde de Krugerrand haar 50ste verjaardag en werden de eerste zilveren Krugerrands uitgegeven in een speciale P.U. versie van de Krugerrand in zuiver zilver.

Deze munt werd in gelimiteerde oplage uitgegeven in Premium Uncirculated kwaliteit. Op de muntzijde vinden we een Privy Mark terug met de tekst “50 year anniversary”. Vandaag zijn deze munten interessante verzamelstukken, als je ze nog kan vinden…. (check de beschikbaarheid van goud999 hier – enkel beschikbaar wanneer voorradig)

De laatste jaren zijn de “gewone” zilveren Krugerrands in B.U. kwaliteit ook zeer populair.


Klik hier om de Zilveren B.U. Krugerrands van dichtbij te bekijken!

Heb je interesse om de Krugerrand als stabiele basiswaarde toe te voegen aan je portefeuille? Klik dan hier.

Wil je graag meer informatie? Plan dan hier je gesprek in met één van de medewerkers van Goud999 – al jarenlang een vertrouwde partner van Goudhub.


P.S. Naast de iconische Krugerrands, brengt de South African Mint ook andere prachtige munten uit die Zuid-Afrika’s rijke natuurlijke erfgoed eren. Deze collecties, net als de Krugerrands, staan bekend om hun onberispelijke kwaliteit en vakmanschap, waarmee ze de reputatie van hun gouden voorgangers waardig zijn.

Een bijzonder hoogtepunt in ons assortiment is de Big Five Series II in zilver. Deze serie, die het majestueuze wildlife van Zuid-Afrika viert, combineert verzamelwaarde met de betrouwbaarheid van een solide investering. Perfect voor zowel de fervente verzamelaar als de vooruitziende investeerder.

Ontdek deze unieke zilveren serie en verrijk uw portfolio met een stukje Zuid-Afrikaanse trots. De volledige set is gemakkelijk te vinden en te bestellen via deze link. Mis deze kans niet om uw collectie te diversifiëren met een tastbaar stukje erfgoed.