Hogere goudprijs zorgt voor stijging M&A-activiteiten

Er valt een stijging te zien in M&A-activiteiten (merger and aquisition oftewel fusies en overnames) bij goudmijnbouwbedrijven.

Zij profiteren daarbij van de vlucht in goud als veilige haven tijdens de coronacrisis.

Afgelopen week werden drie deals aangekondigd binnen de goudmijnbouwsector.

Dit in tegenstelling tot de bredere M&A-activiteit wereldwijd, waar voor bijna 16 miljard dollar aan fusies, overnames en investeringen de afgelopen 30 dagen geen doorgang vond.

Binnen de goudmijnbouwindustrie lijkt dus het tegenovergestelde gaande dan bij reguliere markten.

Ook Barrick Gold is op koopjesjacht en wil profiteren van de lagere koperprijs en de hogere goudprijs, om op die wijze een mooie slag te slaan aldus CEO Mark Bristow.

Aandelen Barrick zijn dit jaar al met 56 procent gestegen, wat ervoor zorgt dat de op een na grootste goudmijnbouwer wereldwijd een marktkapitalisatie heeft van liefst 49 miljard dollar.

De goudprijs is tot nu toe dit jaar gestegen met 13 procent, waardoor Barrick meer schuld heeft kunnen afbetalen. Dat volgt op een goudprijsstijging van 18 procent vorig jaar.

De koperprijs is dit jaar daarentegen met 15 procent gedaald. Daardoor is weer sprake van grotere speculatie dat Barrick een miljardenovereenkomst zou kunnen sluiten met het Amerikaanse Freeport-McMoRan.

Mark Bristow: “The gold price is up and the copper price is down. So there are bound to be opportunities”

Alacer Gold sloot afgelopen week al een deal met SSR Mining ter waarde van 1,7 miljard dollar.

Gran Colombia Gold heeft laten weten Guyana Goldfields op te kopen en mocht dat doorgaan zal het eveneens Gold X Mining kopen.

TMAC Resources gaf daarnaast aan dat het een deal had gesloten ter waarde van 149 miljoen dollar met China’s Shandong Gold Mining.

Vorige maand gaf Fitch Solutions in een rapport al aan dat, aangezien beleggers massaal in goud gaan op zoek naar een veilige haven, M&A-activiteiten binnen de goudmijnbouwsector hoogstwaarschijnlijk een vlucht gaat nemen.

Uit het rapport: “With the global economy slowing and the subsequent rout in markets on the back of the outbreak of the Covid-19 pandemic, investors are running for ‘safe haven’ assets such as gold. As a result, the M&A market in the mining sub-sector is set to see a spike in activity across the course of 2020”

Fitch Solutions stelde vervolgens haar prognoses voor de goudprijs, zoals verschillende grootbanken ook al deden, naar boven bij.

Daar waar zij eerder een gemiddelde goudprijs voor 2020 voorspelde van 1.450 dollar per ounce werd dat een gemiddelde koers voor 2020 op 1.680 dollar per troy ounce.

Bronnen: Bloomberg, Kitco, Financial Times

Foto: Flickr