Recordaanhoudingen in goud-ETF’s ondanks stijgende aandelenmarkten

Dit jaar zien de goud-ETF’s een grotere instroom aan geld dan welk jaar dan ook. Dit ondanks het feit dat aandelenmarkten een grote rally zagen.

Goud wordt gezien als een veilig toevluchtsoord tijdens economische stress. ETF’s die het edelmetaal volgen hebben in minder dan vijf maanden 14,5 miljard dollar aangetrokken.

Dat is flink hoger dan recordjaar 2009, toen 11,7 miljard dollar richting de goud-ETF’s vloeide. Het fonds wat het meeste profiteert is de SPDR Gold Share ETF van State Street, ook wel GLD.

Deze ETF kende in april haar grootste instroom in een enkele maand sinds 2009. In mei kwam er tot nu toe nog eens 1,4 miljard dollar extra bij.

De iShares Gold Trust van BlackRock komt nog net niet uit op haar jaarlijkse record aan toevoegingen maar dat lijkt niet lang meer te duren. Tot nu toe kende het fonds een instroom ter waarde van 3,7 miljard dollar.

Mohit Bajaj, directeur ETF’s bij WallachBeth Capital: “There is still skepticism in the market. I think investors are using it as a hedge just in case equities do pull back”

Een ongekend stimuleringspakket en lagere rentetarieven om de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie te verzachten, hebben de vraag naar risicodragende activa als aandelen aangewakkerd.

Amerikaanse aandelenmarkten stegen meer dan 30 procent vanaf hun laagste punt in maart, maar evengoed kenden de goud-ETF’s een gigantische instroom.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft tot nu toe 2,3 biljoen aan krediet toegewezen door middel van negen steunprogramma’s.

Die worden gesteund door 215 miljard dollar aan schatkistpapier, waardoor zorgen over valutadepreciatie worden aangewakkerd.

Doorsijpelende economische gegevens geven hoogstwaarschijnlijk een steeds somberder beeld van de gevolgen van de Covid-19 pandemie.

Sommige beleggers zijn bezorgd dat de stijging in aandelenmarkten daardoor een ommekeer kan zien. Zo zijn er in april in de VS 20,5 miljoen banen verloren gegaan.

Vorige week stegen de aanhoudingen in goud-ETF’s daarbij tot meer dan 3.000 ton, een recordhoogte.

Goud-ETF’s worden meestal gebruikt in een buy-and-hold strategie, terwijl goud futures en opties meestal speculatieve beleggers aantrekken.

De instroom in goud-ETF’s laat dus zien dat beleggers zich zorgen maken over het inflatierisico dat de pandemie op de lange termijn lijkt te gaan veroorzaken.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr