Elliott Management: “Goud een van de meest ondergewaardeerde activa”

Hedgefondsen blijken flink te profiteren van de stijgende goudprijs dit jaar.

Zowel Elliott Management, Caxton Associates en Dymon Asia Capital hebben dit jaar tot nu toe veel profijt gehad met hun inzet op goud.

Elliott Management, dat naar verluidt in het eerste kwartaal ongeveer 2 procent steeg wegens haar winsten op goudposities, gaf in een brief aan beleggers aan dat goud nog steeds een van de meest ondergewaardeerde activa is.

Het hedgefonds van de Amerikaanse miljardair Paul Singer heeft ongeveer 40 miljard dollar aan activa onder beheer.

Elliott meent dat de reële waarde van goud nog vele malen hoger ligt dan de huidige prijs doet vermoeden.

In de brief schrijft Elliott die huidige onderwaardering toe aan lage rentetarieven, verstoring binnen de mijnbouwsector en een massale geldontwaarding veroorzaakt door centrale banken wereldwijd wegens monetair ingrijpen in reactie op het coronavirus.

Ook Danny Young, oprichter van het in Singapore gevestigde Dymon Asia geeft aan dat het gele edelmetaal een ultieme hedge is tegen het onbelemmerd drukken van fiatvaluta.

Dat hedgefonds steeg in totaal dit jaar liefst 36 procent wegens de goudposities die het hedgefonds had ingenomen.

Het in Londen gevestigde Caxton Associates, opgericht in 1983, wist ook flink te profiteren van de stijgende goudprijs.

Caxton’s global fund steeg dit jaar tot nu toe met 15 procent, terwijl haar macrofonds bijna 17 procent stijging neer wist te zetten.

Veel analisten voorspellen een stijging van de goudprijs in de komende maanden als gevolg van de coronaviruspandemie.

Bank of America voorspelde in april dat de prijs kan verdubbelen tot 3.000 dollar tegen het einde van 2020. UBS gaf te kennen dat de huidige goudkoers makkelijk vijf procent hoger kan, richting de 1800 dollar.

Een ander beleggingsfonds dat investeert in goud en goed presteerde is in handen van de in Londen gevestigde vermogensbeheerder Ruffer.

Het Ruffer Gold fund zag in de eerste vier maanden van 2020 een stijging van bijna 30 procent. Dit terwijl aandelenmarkten een flinke smakkerd naar beneden hadden gemaakt wegens de uitbraak van Covid-19.

Het Ruffer Gold fund investeerde voornamelijk in goudmijnbouwaandelen, in plaats van fysiek edelmetaal.

Bronnen: Business Insider, Financial Times

Foto: Flickr