Indiase goudimport daalt met 99,5 procent

India, na China ’s werelds grootste goudconsument, importeerde afgelopen maand het minste goud in zeker tien jaar tijd.

Dit na de maatregelen die zijn ingevoerd om de coronavirus pandemie een halt toe te roepen waardoor het vliegverkeer stil kwam te liggen en sieradenwinkels massaal sloten.

Daar waar er in maart nog 13 ton goud geïmporteerd werd daalde dat in april met liefst 99,5 procent tot 60 kilo.

Volgens gegevens die beschikbaar zijn bij het in Londen gevestigde Metals Focus zou dat de laagste maandelijkse import zijn sinds 2010, het moment waarop de import officieel werd bijgehouden.

Chirag Sheth, adviseur bij Metals Focus: “I don’t expect a recovery in imports or demand for the next three to five months at least”

Een nationale lockdown, die sinds 25 maart is ingevoerd, heeft de volledige economie van het land lamgelegd. Veel mensen hebben daarbij geen inkomen meer.

Men geeft daarom nu eerder geld uit aan de hoogstnoodzakelijke basisbehoeftes. Wat de vraag naar goud in India ook parten speelt is dat het edelmetaal tegen een hoogste koers ooit noteert.

N. Anantha Padmanaban, voorzitter van de All India Gem and Jewellery Domestic Council schat dat de import dit jaar zal halveren tot ongeveer 350 ton.

Padmanaban: “The worst part is even if we open our stores, who will come to buy? They will question if it is very much required to exchange or buy jewelry or it is safer to be at home?”

Terwijl India sommige beperkingen heeft verlicht helpt dat waarschijnlijk niet om de economische groei dit kwartaal – of zelfs dit jaar – op peil te houden, aangezien de consumptie blijft dalen.

De verwachting is dat het Indiase bruto binnenlands product het tweede kwart van dit jaar krimpt met 24,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Door het hele land blijven daarnaast de meeste sieradenzaken en juweliers gesloten. Hoewel de Indiase sieradenindustrie eerder lockdowns kende zal het ditmaal de meest langdurige ooit zijn.

De World Gold Council (WGC) gaf begin deze maand al aan dat, hoewel de vraag naar goud wereldwijd met 1 procent was gestegen, de vraag in India met liefst 36 procent was gedaald.

De vraag naar goud werd de afgelopen jaren steevast geleidt door China en India. Echter was er de afgelopen maanden een verschuiving te bemerken van het oosten naar het westen, waar de fysieke vraag naar het edelmetaal flink toenam.

Overigens blijkt de vraag naar goud in China, nu de lockdown daar is opgeheven en de economie langzamerhand weer op gang komt, weer aan te trekken.

Bronnen: Financial Express, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr