Hogere goudprijs helpt goudmijnbouwbedrijven mondjesmaat

Het is niet allemaal koek en ei voor de goudmijnbouwers in de wereld.

Australië’s grootste goudmijnbouwbedrijf – Newcrest Mining – heeft zijn productievoorspelling voor het hele jaar naar beneden bijgesteld en meldde een daling van de productie voor het derde kwartaal.

Newcrest verwacht nu een goudproductie van 2,25 tot 2,35 miljoen ounces voor het jaar eindigend op 30 juni. Dat betreft een daling van een eerdere schatting op 2,4 tot 2,7 miljoen ounces.

Ook liet het weten haar richtlijnen voor haar belangrijkste mijn, Cadia, te degraderen. De mijn startte deze maand wederom de productie na een sluiting van een jaar wegens schade die door een aardbeving in April vorig jaar werd veroorzaakt.

Ondertussen meldde het Amerikaanse Newmont Mining Corp een hoger dan verwachte kwartaalwinst wegens hogere goudprijzen.

Gemiddeld steeg de goudprijs met 8,8 procent tot 1.326 dollar per ounce ten opzichte van een jaar eerder, waardoor de totale omzet met 7,5 procent toenam tot 1,82 miljard dollar. Daarmee doet zij het als een van de weinige goed.

Op basis van de productieprognoses zal Newmont Canadese concullega Barrick Gold dit jaar inhalen als ’s werelds grootste goudproducent, aangezien de Canadese goudmijnbouwproductie voor het achtste achtereenvolgende jaar blijft dalen.

Maar ook voor Barrick Gold zorgden hogere goudprijzen voor wat extra glans, hoewel de lagere productie tevens de omzet van het bedrijf drukte.

Het bedrijf meldde voor het eerste kwartaal een omzet van 158 miljoen dollar, daar waar het vorig jaar in hetzelfde kwartaal 679 miljoen dollar omzette.

De winst steeg daarbij evengoed tot 15 cent per aandeel, meer dan de verwachtte 13 cent, volgens een opiniepeiling van Thomson Reuters.

Aandelen Barrick Gold staan voor het jaar 9 procent lager. Dat is nog altijd een heel stuk beter dan aandelen Freeport-McMoRan.

Dat aandeel daalde deze week liefst 21 procent. De afgelopen drie kwam zo´n grote wekelijkse daling niet meer voor.

Reden is de Indonesische regering, dat een nog groter aandeel wil in de Grasberg mijn in Nieuw-Guinea, een van ’s werelds grootste koper en goudmijnen. Het is tevens een van de meest geïsoleerde en uitdagende mijnen ter wereld.

Bronnen: Nasdaq, Reuters, Financial Times, Bloomberg

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]