Bescherm je vermogen – ga in fysiek goud

Let’s get physical! We hebben het hier op deze pagina’s al verschillende keren geschreven en nog veel meer benadrukt, maar wie in goud belegt, moet echt in fysiek goud gaan beleggen. Het is een feit dat goud, dat traditioneel door de beleggersgemeenschap wordt beschouwd als een veilige haven, onderhevig is aan de wetten van vraag en aanbod. De waarde ervan verandert snel. Hierdoor kan de prijs van het goud op bepaalde momenten sterk stijgen.

Het gele metaal heeft er ondertussen ook een gewoonte van gemaakt om zwak te presteren wanneer de aandelenmarkten het goed doen. Dat kan het beoordelingsvermogen van sommige mensen vertroebelen. Maar volgens analist Ronan Manley van BullionStar in Singapore is goud uiteindelijk nog de ultieme graadmeter van waarde.

Wat dit concreet betekent? Wel, dat goud op lange termijn zijn koopkrachtwaarde behoudt. De koopkracht van goud wordt immers niet geërodeerd aangezien het een afdekking tegen inflatie is. Fiatmunten zoals de Amerikaanse dollar zijn geen stores of value. De waarde daarvan wordt immers constant geërodeerd door de inflatie.

Goud wordt aanzien door beleggers als een grondstof, maar dat is het niet. Het is immers een echte bron van waarde-opslag. Wanneer het echt fout gaat op de markten, dan mag je er zeker van zijn dat iedereen naar de fysieke alternatieven gaat grijpen.

Zilver is een speciaal verhaal. Het is een beetje goud op steroïden. Dat betekent dat goud eerst moet stijgen vooraleer zilver kan volgen. Maar wanneer de zilverprijs echt uitbreekt, dan is het best mogelijk dat we op zeer korte termijn 50 tot 100% gaan stijgen. De huidige zilverprijs die een ratio van 1:80 heeft op de goudprijs is op termijn niet houdbaar.

Ten slotte nog een goede raad. De expert in dit interview geeft het ook aan: ETF’s die door goud gedekt worden, bieden alleen blootstelling aan de goudprijs, en niet aan het goud zelf. Dat is een levensgroot verschil. Je bent gewoon een aandeelhouder van een papieren effect. Wanneer het er echt op aankomt en je het goud fysiek nodig hebt en wil vastpakken, dan is het er niet.

Koop dus alleen fysiek goud en zilver. Indien je nog wil diversifiëren, is platina ook een goede optie.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.