Ex-UBS medewerker vrijgesproken van manipuleren edelmetaalmarkten

Een oud-trader edelmetalen bij UBS werd gisteren vrijgesproken van de verdenkingen dat hij de termijnmarkten in edelmetalen manipuleerde door een praktijk genaamd spoofing.

De 54-jarige Zwitser André Flotron werd door een federale jury in New Haven Connecticut vrijgesproken van samenzwering. Het is de eerste vrijspraak in een spoofing-gerelateerde zaak sinds de VS deze praktijk in 2010 verbood. Mocht hij veroordeeld zijn had hij 25 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

De aanklagers beschuldigden de voormalige trader ervan de marktprijs voor edelmetalen te manipuleren door middel van biedingen op elektronische handelssystemen om ze vervolgens snel te verwijderen voordat iemand ze kon accepteren.

Na slechts een paar uur van beraadslagingen, verwierp een jury in het United States District Court die theorie, aldus Flotron’s advocaat Marc L. Mukasey.

Advocaten van het Justice Department beweerden dat Flotron een globale samenzwering leidde van “immense proporties”, aldus procureur Robert Zink tegen de juryleden in zijn slotargument. Dat spoofen zou vanaf mei 2009 zijn begonnen en zeker vijf jaar lang doorgang hebben gevonden.

De zaak leunde volledig op bekentenissen van twee van Flotron’s voormalig werknemers, van wie er één beweerde dat Flotron hem persoonlijk de fijne kneepjes van het spoofen bij heeft gebracht.

De twee voormalig UBS-traders, die met de overheid samenwerkten in ruil voor vrijspraak, verklaarden dat spoofing een gangbare praktijk was op de edelmetalen desk bij UBS.

Mukasey gaf echter in zijn slotargument aan dat het een “vervolging middels statistieken” zou zijn, aangezien de getuigenissen van de twee traders niet vertrouwd konden worden, gezien hun overeenkomsten met de overheid.

Mukasey: “You can’t take their word for anything. They’ve got a motive to tell the story the government wants”

Craig Pirrong, hoogleraar financiën aan de universiteit van Houston: “The jury seemed unimpressed by statistical evidence, and apparently was persuaded by his explanations for the cancellations. This is something of a unique case in that it was meatware (human traders) not software or hardware involved”

Flotron werkte bij UBS in Stamford en daarna in Zürich. Hij werd gearresteerd in 2017 tijdens een bezoek aan zijn vriendin in New Jersey.

De ex-handelaar werd aanvankelijk geconfronteerd met zes beschuldigingen, maar die werden door rechter Jeffrey Meyer niet ontvankelijk verklaard.

Nadat Flotron gedurende het grootste deel van de rechtszitting relatief uitdrukkingsloos bleef barstte hij in snikken uit na het oordeel van de jury.

De juryleden bereikten het oordeel na ongeveer vijf dagen van getuigenissen en vijf uur aan beraadslagingen.

Bronnen: Bloomberg, Wall Street Journal, New York Times

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]