Hoe presteert goud?

Wanneer we spreken over goud, dan hebben we het vaak over de prestaties ervan. Op deze blog hebben we al vaak gepleit voor het opnemen van goud in een gediversifieerde portefeuille, maar de vraag die we vaak krijgen is… waarom goud, en hoe presteert het?

Researchers van de Penn State University hebben eerder dit jaar geprobeerd om daar een antwoord op te bieden. Ze hebben een studie gemaakt van de performance van goud in de loop van de afgelopen 35 jaar. Op die manier hebben ze een statistisch relevante vergelijkingsbasis.

En wat blijkt nu? Er zijn verschillende interessante conclusies die we kunnen trekken uit de studie. De belangrijkste is dat portefeuilles die ten minste wat goud bevatten, of zeldzame gouden munten, beter presteren dan de portefeuilles die helemaal geen goud bevatten. De reden is dat goud op kritieke momenten een diversificatie biedt in de portefeuille, omdat het zich anders gedraagt dan de klassieke beleggingen in aandelen en obligaties. Een negatieve correlatie, noemen ze dat in het beleggingsjargon.

Ten tweede leveren zeldzame munten hogere jaarlijkse gemiddelde rendementen op dan ‘gewoon’ fysiek goud. De reden is dat beleggers blijkbaar bereid zijn om een premie te betalen voor deze munten. En ten derde bieden zeldzame munten een uitstekende hedge tegen inflatie.

Op zich kunnen de resultaten wel aannemelijk zijn, maar wij geven toch de voorkeur aan de bekende gouden munten zoals de Krugerrand, de Eagle en de Napoleon. Deze munten zijn erg herkenbaar over de hele wereld en worden probleemloos aanvaard bij een herverkoop. Bij alle goudhandelaars ter wereld kan je ze laten schatten en verkopen, en wordt er geen analyse gedaan naar de echtheid en betrouwbaarheid ervan. Een  groot voordeel tegenover zeldzame munten.

Kleinere bullion munten zoals de Napoleon hebben in het verleden trouwens aanzienlijke premies opgebracht op de markten wanneer er aanzienlijke financiële stress was in het systeem. Op een bepaald moment liepen de premies op tot boven de 10%. Ontdek in onze webshop welke gouden munten we aanbieden!

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999