ABN Amro en OCBC zien edelmetaal dalen tot 1.100 dollar eind 2017

Oversea-Chinese Banking Corp. (OCBC) en ABN Amro Group zien goud tegen het einde van volgend jaar de 1.100 dollar aan doen. Barnabas Gan van OCBC en Georgette Boele, volgens Bloomberg de beste voorspellers van het edelmetaal in het derde kwartaal, blijken het met elkaar eens.

Boele, valuta en grondstoffen strateeg bij ABN Amro:

From an investor point of view there is little reason to hold gold. Rising inflation expectations are more than countered by the rise in U.S. Treasury yields and expectations about upcoming rate hikes by the Fed. As long as real yields rise and there are no major inflation fears, prices will go lower

De goudprijs gaat ondertussen rustig lager en noteert ondertussen al rond de 1.170 dollar per troy ounce. Het edelmetaal sluit vandaag hoogstwaarschijnlijk met de grootste maandelijkse daling in 3 jaar tijd. Deze maand is het edelmetaal 100 dollar goedkoper geworden.

Geld vloeit uit de edelmetalen richting Amerikaanse aandelenmarkten, die deze maand allen records neerzetten. Beleggers gaan er ook massaal van uit dat renteverhogingen in de pijplijn zitten.

Boele ziet dat als een negatief aspect voor goud en dat thema, renteverhogingen, zal ook volgend jaar een rol gaan spelen. Wel verwacht zij een herstel in de goudprijs in 2018 tot 1.300 dollar. Voor eind 2017 stelde de bank zijn verwachtingen bij van 1.150 naar 1.100 dollar per troy ounce.

Ook Barnabas Gan, econoom bij OCBC in Singapore, voorspelde nog voor de Amerikaanse verkiezingen een prijs van 1.100 dollar tegen het einde van 2017. Dat standpunt verandert hij niet. Wel meent hij dat goud dit jaar niet gaat eindigen op 1.300 maar op 1.200 dollar per ounce. Gan:

Political uncertainties continue to persist. Note the upcoming Italian referendum as well as next year’s French election. Contrast this with the relative certainty over U.S. economic growth under President-elect Trump’s proposed fiscal plans which gives rise to reflationary and higher U.S. rates expectations into 2017

Een overwinning van Trump in de Amerikaanse verkiezingen werd eerder nog als enorm bullish geïnterpreteerd voor het edelmetaal.

Meer dan 20 vooraanstaande beleggers en analisten werden daarvoor gepolst door Bloomberg en zij gaven aan dat de goudprijs richting de 1.400 dollar per troy ounce zou gaan mocht Trump de verkiezingen winnen. Tegen ieders verwachting in gebeurde het omgekeerde.

Daarmee wordt duidelijk dat een glazen bol niet bestaat en men het onverwachte mag verwachten.

Het veronderstelde reflatiescenario dat de komende tijd zich voor zal doen is sowieso een vorm van inflatie. Los daarvan verdwijnen schulden niet van vandaag op morgen, wat in principe een enorm systeemrisico met zich mee brengt. En vooral ook politieke onzekerheid blijft, en de daaruit voortvloeiende financiële risico’s, zoals ook Gan aangeeft.

Daarom beziet ook niet iedereen de toekomst voor het edelmetaal zo negatief. Goud kan volgens Robin Bhar, die aan het hoofd staat van de onderzoeksafdeling bij Societe Generale, volgend jaar prima de 1.300 dollar per ounce aandoen.

Bhar was volgens Bloomberg, na Boele en Gan, de op twee na beste voorspeller van de goudprijs in het derde kwartaal. Goud blijft een goede mogelijkheid tot diversificatie, een hedge en verzekering, aldus Bhar.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999