Hervorming financieel systeem is noodzaak, wereldgeld op komst?

De financiële markten hebben sinds 2009 en midden 2011 al een aardig parcours afgelegd richting het niveau van vóór de grote crisis acht jaar geleden. We zijn echter nog niet volledig hersteld en volgens James Rickards zullen we eerder in een nieuwe crisis belanden waarbij wereldgeld en goud de hoofdrol zullen spelen.

Als overheidsadviseur, portfoliomanager, strateeg bij West Shore Funds en nog zoveel meer, heeft hij veel kennis en ervaring op vlak van geld en de financiële wereld. Daarenboven heeft hij ook nog eens tijd over om boeken te schrijven over het globale financiële systeem en alles wat er rond hangt.

Hij is dan ook het meest bekend door zijn twee best-sellers “Currency Wars” en “The Death of Money”. De auteur geeft daarnaast ook nog lezingen in de Johns Hopkins universiteit.

Epoch Times sprak met de heer Rickards naar aanleiding van zijn nieuw boek “The New Case for Gold”, waarin hij uitgebreid uitlegt waarom we een nieuw financieel systeem nodig hebben en wat de rol van China is als oorzaak van de globale volatiliteit.

Crisis

Het interview begint met de financiële crisis in 2008, waar Rickards ervan overtuigd is dat het veel erger had gekund, moesten de centrale banken niet hebben ingegrepen. Hij spreekt zelfs over een herhaling van de Grote Depressie was het niet voor de tussenkomst van de centrale banken.

Rickards is niet meer bezig met het herstel van de financiële markten maar met de nieuwe aankomende crisis en wat die teweeg zal brengen.

Volgens de historische gegevens volgt er om de 5 tot 9 jaar een crisis, zoals de zwarte maandag in oktober 1987 waarbij de Dow Jones 22 procent daalde op één dag. Of de dot.com crash in 2000, de vastgoedcrash in 2007 en de meest recente financiële crisis met de Lehmann Brothers.

Het is ondertussen acht jaar geleden dat we nog eens een crisis hebben gehad en zelfs op deze termijn is het beleid van de centrale banken nog niet eens genormaliseerd. Wat gaat dit geven als we opnieuw in de problemen zullen geraken?

SDR

Volgens Rickards zal het IMF Special Drawing Rights (SDR) gaan printen, wereldgeld met andere woorden. Het plan is dan om de financiële markten te overspoelen met miljarden aan SDR’s en omdat veel mensen niet begrijpen hoe dit werkt, zou dit wel eens kunnen werken.

In elk geval zal de goudprijs de hoogte inschieten, Rickards verwacht alleszins dat bij een nieuwe crisis, wereldleiders samen zullen komen om een nieuw financieel systeem in elkaar te steken waarin goud een enorm belangrijke rol zal spelen.

Bronnen: Thee poch times

Foto: Philip Brewer – Flickr

Het bericht Hervorming financieel systeem is noodzaak, wereldgeld op komst? verscheen eerst op Beurs.com.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]