Beste kwartaal voor goud in 30 jaar!

Waauw, dat was nog eens een schitterend kwartaal voor goud! Meer zelfs, we hebben er het beste kwartaal voor goud in dertig jaar opzitten! Er zijn verschillende oorzaken voor de schitterende performance van het goud dit kwartaal.

De eerste is het besef van beleggers dat de rentevoeten de komende jaren laag zullen blijven en zelfs verder zullen dalen. De afgelopen jaren werd immers vaak het adagio gehuldigd dat goudbeleggingen een opportuniteitskost zijn, omdat je met je geld beter kon beleggen in aandelen, liefst nog met een hoog dividend. De recente volatiliteit en de slechte start van het jaar in 2016 hebben aangetoond dat zulke beleggingen helemaal niet vrij van risico zijn, integendeel. De ommekeer kwam er voor het goud in januari, toen cijfers aangaven dat de holdings in beursgenoteerde ETF’s die in goud beleggen, voor de eerste keer in een jaar opnieuw aan het toenemen waren.

De holdings in deze goud ETF’s stegen in het eerste kwartaal met maar liefst 21%, een ongezien sterke stijging.

Een tweede argument voor goud is ook dat het sentiment gekeerd is. Immers, op het einde van 2015 kregen we de indruk dat niemand nog geloofde in goud, en zelfs de stieren van het eerste uur leken de handdoek in de ring gegooid te hebben. We zagen voor het goud zelfs het grootste pessimisme in vele jaren tijd. Wie de financiële tijden al een tijdje volgt, weet dat een dergelijk negatief sentiment vaak de voorbode is van een ommekeer. En uiteindelijk bleek dat nu niet anders te zijn.

Een derde driver voor het goud het afgelopen kwartaal, is het besef dat de overheid steeds inhaliger wordt, en dat de banken ondanks de recente berichten over stevige stresstesten helemaal nog niet gezonder zijn dan vroeger. Daardoor gaan beleggers steeds meer kijken naar beleggingen in fysiek goud en zilver.

Ze weten immers dat deze beleggingen geen posities in het bancaire systeem inhouden. Dat is een pak gunstiger voor wie vreest dat er in de toekomst wel eens rampen kunnen gebeuren. Op dat moment staat er immers niemand tussen jou en je goud! Een onschatbaar voordeel, vinden we zelf.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]