Hebben we de laatste renteverhoging al gezien?

Nu de Chinese markten sinds maandag weer geopend zijn, herstellen de koersen van zowel goud als zilver zich, zoals we hadden gehoopt. Een gedeelte van deze stijging op maandagochtend werd zeker ook gedreven door het hernieuwde conflict in het Midden-Oosten.

Toch kopen wij geen fysiek goud puur op basis van geopolitieke gebeurtenissen. Voor ons blijft de waarde van goud voornamelijk gelinkt aan monetaire omstandigheden.

Laten we een specifieke monetaire ontwikkeling nader bekijken:

De VS lijkt nu bijna klaar te zijn met een uitgebreide reeks renteverhogingen. De korte termijnrente is in tien stappen gestegen tot een indrukwekkende 5,50% – het hoogste niveau sinds 2001.

De algemene marktlogica stelt dat een hogere rente negatief is voor de goudprijs.

De redenering? Als je geld meer rente opbrengt, waarom zou je dan fysiek goud aanhouden dat geen rente oplevert? Hoewel deze logica populair is, zien wij het anders: 

Het is cruciaal om te begrijpen dat geld op zichzelf ook geen rente oplevert. Het is pas wanneer je je geld uitleent, bijvoorbeeld aan een bank of overheid, dat je rente ontvangt.
Maar dit brengt ook een risico met zich mee: je bent afhankelijk van de kredietwaardigheid van de tegenpartij om je geld terug te krijgen.
Goud daarentegen heeft geen tegenpartijrisico, één van de redenen waarom het uniek en waardevol is.

Over de rentemarkt: Maarten Verheyen merkte vandaag op dat hogere rentes de financiële problemen (schuldenproblematiek) niet zullen oplossen.

Dit is ook een verwachting die de financiële markten reeds volmondig delen. De “Fed Funds Futures” geven aan dat de markt denkt dat de Amerikaanse Centrale Bank binnenkort zal stoppen met het verhogen van de rente. Sterker nog, ze geven aan dat de kans groter dan 50% is dat de FED nu reeds helemaal klaar is met renteverhogingen.

Dat zou betekenen dat we de top van de korte termijnrente in de VS, gezien hebben.

Voor goud biedt dit nieuwe mogelijkheden. Ondanks een reeks van tien renteverhogingen, heeft de goudprijs zich al sterk gehouden. De toekomst echter, ziet er nog rooskleuriger uit:

Hebben we de laatste renteverhoging al gezien?
Bron: X

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, presteerde goud historisch sterk zodra de FED stopte met het verhogen van de rente. Vanaf nu dus, of vanaf binnenkort?

De potentiële rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor wat komen gaat, maar ze oplijsten geeft wel een indrukwekkend beeld. Goud presteerde namelijk als volgt vanaf het moment dat de rente in de VS haar top bereikte sinds het jaar 2000:

+170% na mei 2000 (met een rente van 6,50%)
+272% na juni 2006 (rente toen op 5,25%)
+153% na december 2018 (rente op 2,50%)

Fysiek goud in portefeuille heeft altijd voordelen, maar kan nu dus een heel slim idee worden!

Als u goud persoonlijk wil bewaren, kijk dan zeker naar de gouden Maple Leaf!
De meest efficiënte en veilig manier om fysiek goud aan te kopen, vindt u hier of alternatief via uw account bij goud999safe.

Tot binnenkort!