Handelsplatform Rusland en China in de maak

De centrale banken van de twee grootmachten Rusland en China kopen wereldwijd het meeste goud op en denken er aan om een onderling handelsplatform op te richten zodat beide landen gemakkelijker met elkaar kunnen handelen op de goudmarkt. Dit zou moeten resulteren in meer transacties tussen beide markten.

Het idee werd bekend gemaakt door Sergey Shvetsov, vice-president van de Russische centrale bank. Tijdens zijn toespraak benadrukte hij het belang van een vereenvoudigde manier om goud te verhandelen tussen Moskou en Shanghai.

Het is niet toevallig dat China en Rusland op zoek zijn naar een handelsplatform, beide landen zijn namelijk grote spelers in de goudsector. De goudwinning in China (450 ton) en Rusland (295 ton) zijn samen goed voor een kwart van de globale goudmijnsector.

Los van de ontginning, fungeren beide landen ook als grote afnemers van het edelmetaal, zowel op monetair als op industrieel vlak. Rusland en China kochten vorig jaar massaal veel goud op, respectievelijk 200 ton en 100 ton ter uitbreiding van hun bestaande goudreserves.

Ook voor 2016 verwachten economen dat de centrale banken hun kooplust naar goud niet zullen temperen. Van zodra het platform is opgesteld, zal de goudcirculatie tussen beide landen onderling alleen maar toenemen.

Naast de handel tussen de centrale banken, kan ook de private goudmarkt verbeteren. Het wordt dan voor particuliere beleggers gemakkelijker om goud te kopen en verkopen. De timing is hoe dan ook opmerkelijk, net nu goud aan momentum aan het winnen is, wordt dit project uit de grond gestampt.

Het aantal goud in bezit van de centrale banken blijft ook maar toenemen. China heeft een officiële goudreserve van bijna 1.800 ton, Rusland bezit iets meer dan 1.442 ton goud. Het ziet er naar uit dat goud steeds belangrijker wordt voor de centrale banken, misschien als verzekering voor als er iets misloopt?

Bronnen: Marketupdate – Frank Knopers

Foto: Jeremy Schultz – Flickr

Het bericht Handelsplatform Rusland en China in de maak verscheen eerst op Beurs.com.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]