Kloof tussen zilver en goud geraakt snel gedicht

Nu de goudprijzen dit jaar onder stoom staan, was het afwachten tot het zilver ook ging stijgen. Het goud voor de arme man, zoals het vaak wordt genoemd, begint eindelijk de brede kloof die er gaapte tussen goud en zilver dicht te rijden.

Gisteren, dinsdag dus, bereikte het witte edelmetaal het hoogste peil in meer dan 10 maanden, en door de stijging met maar liefst 4% ging de kloof ten opzichte van goud weer wat kleiner. De goud-zilver ratio daalde immers tot het laagste peil in vier maanden, tot 74. Ter herinnering: in maart bereikte deze ratio nog het hoogste peil sinds 2008, namelijk 83. Dat is in historisch perspectief bijzonder hoog, en het was duidelijk dat er iets moest gaan gebeuren.

De recente divergentie tussen de prijzen van beide edelmetalen heeft serieus wat koopdrift in gang gezet voor zilver, nu traders erop mikken dat de ratio tussen goud en zilver opnieuw zal dalen tot historisch gemiddelde niveaus.

Een hogere goud-zilver ratio is niet zonder belang, want het kan er bij beleggers op duiden dat er waarschuwingssignalen zijn in de economie. Zilver, dat meer industriële toepassingen heeft dan goud, heeft sterk afgezien door twijfel over de gezondheid van de wereldeconomie. Dezelfde bezorgdheid heeft de goudprijzen sinds begin dit jaar fors hoger gestuwd.

De economische data van de afgelopen week zijn wat beter en kunnen het vertrouwen in de wereldeconomie licht herstellen. Hoewel de goud-zilver ratio misschien geen betrouwbare indicator is voor de edelmetaalprijzen, kan de focus van de markt op de zilverprijzen in vergelijking met goud op zich de prijzen hebben opgedreven.

Wat er ook van zij, het ziet er sterk naar uit dat door de huidige bezorgdheid op de markten en de inflatoire druk die zich in het systeem begint op te bouwen, zowel goud en zilver nog een heel eind te gaan hebben voor ze belangrijke weerstanden gaan ondervinden. Vooral zilver lijkt de beste kansen te hebben om een sterke prestatie neer te zetten de komende maanden.

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999