goud

Grootste goud-ETF maakt verwarring onder beleggers duidelijk

Vorige week verloor goud 1,9 procent, het meest in meer dan twee maanden tijd. De goudprijs kende een daling van zo’n 40 per ounce gerekend van haar hoogste punt in een jaar tijd eerder deze maand.

De goudprijs koerst op het moment tussen de 1.305 en 1.310 dollar per ounce.

Aan de ene kant zijn goudbeleggers in afwachting op aanwijzingen of de Amerikaanse Federale Reserve binnenkort de monetaire riem een stukje zal aantrekken.

Dat zou de vraag naar goud kunnen verminderen.

Ook de stijgende aandelenmarkten zorgen voor een wat minder blinkend stukje edelmetaal.

Aan de andere kant blijft de spanning in de lucht hangen tussen de VS en Noord-Korea, met een grote bijrol voor China, en bezorgdheid over de economische vooruitzichten.

Dat zorgt weer voor een licht zilveren randje voor de goudbezitter, die het edelmetaal dit jaar al veertien procent heeft zien stijgen.

Die dynamiek is overigens goed terug te vinden in de goud-ETF’s.

De put-to-call ratio van de SPDR Gold Shares, de grootste goud-ETF, noteert op het hoogste punt in twee jaar tijd, wat aangeeft dat een berensentiment aan momentum lijkt te winnen.

Maar tegelijkertijd kende de SPDR Gold een instroom ter waarde van 177 miljoen dollar vorige week.

Dat was de vijfde week op rij dat de SPDR Gold een instroom zag, dit terwijl hedgefunds en andere grote speculanten goud futures flink hoger zetten.

Maar uit een enquête door Bloomberg onder goudbeleggers en analisten blijkt dat zij voor het eerst in 13 weken weer hun bearishe bril op hebben gezet.

Zowel een stijgende dollar als stijgende aandelenmarkten zijn daar debet aan.

Maar op het moment ook vooral de mogelijkheid van een extra renteverhoging door de Fed, die wellicht morgen aangekondigd zou kunnen worden, zorgt voor onzekerheid onder de goudbelegger.

Goud steeg van december 2008 tot juni 2011 70 procent, voornamelijk vanwege de monetaire verruiming door de Fed. Maar dat tijdperk lijkt nu toch echt ten einde.

Verwachtingen van een stijging van de rente in december zijn de afgelopen weken sterk gestegen en ligt nu op zo’n 46 procent.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]