Dollar verliest status als reservemunt

De Amerikaanse dollar is op dit moment nog steeds de wereldwijde reservemunt. Dat betekent dat er enorm veel transacties mee afgewikkeld worden en dat bijvoorbeeld grondstoffenprijzen van granen tot olie in deze munt worden uitgedrukt.

Voor heel wat landen is het ook de munt waarin zij hun reserves opbouwen. Maar door de opkomst van China en de versterking van het Europese muntblok is de rol van de dollar als reservemunt aan het tanen.

Wanneer je een status hebt als reservemunt, dan heb je ook een speciale status in de financiële gemeenschap. Er wordt opgekeken naar landen die de munt uitgeven die wordt beschouwd als de algemene reservemunt.

We zitten momenteel in een belangrijke transitieperiode. Er is geen duidelijke vervanging voor de Amerikaanse dollar, en dat verklaart waarom de verschuiving slechts zeer gradueel is. Maar, en dat is goed nieuws, er komt beweging in de zaak.

Want als we kijken naar heel wat centrale banken over de hele wereld, dan zien we dat een steeds groter deel daarvan goud begint te gebruiken als de wereldwijde reserve asset. Dat geldt niet alleen voor centrale banken in Rusland en China, maar ook in het Midden-Oosten en zelfs in Azië.

Ook de Europese Centrale Bank heeft enorm veel goud op haar balans staan. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Zij moeten te allen tijde een actief hebben dat minder afhankelijk is van de grillen op de wereldwijde kapitaalmarkten. Goud is daarvoor een perfect alternatief. Het is verhandelbaar over de hele wereld en bovendien wordt het overal erkend als een waardevol actief.

De vraag is dan ook waarom particulieren niet veel meer in goud gaan beleggen dan nu het geval is. Het antwoord is dat zij niet goed weten hoe het moet en denken dat het een zeer ingewikkelde transactie is. Niets is minder waar.

Goud en zilver kopen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Begin er vandaag aan.