Kinross Gold onderuit omwille positief nieuws

Goudmijnbouwbedrijf Kinross Gold gaf, zoals verwacht, maandag aan meer dan 1 miljard dollar uit te geven aan de uitbreiding van haar twee goudmijnen in Mauritanië en Nevada.

Beleggers bleken niet enthousiast en aandelen Kinross daalden maandag dan ook flink. Toch kent het aandeel dit jaar een bijzonder goede ontwikkeling.

Kinross, de op vier na grootste goudproducent in de wereld, gaf goedkeuring voor de uitbreiding van haar Tasiast-operatie in Mauritanië. Daar trekt zij 590 miljoen dollar voor uit.

Het moet er voor zorgen dat huidige productieniveaus gehandhaafd worden aangezien andere mijnen een afname laten zien.

Het mijnbouwbedrijf uit Toronto geeft ook 445 miljoen dollar uit om de productiecapaciteit bij haar Round Mountain mijn in Nevada met vijf jaar te verlengen.

Kinross kocht in 2015 ook de andere helft van Round Mountain die zij nog niet in bezit had, dit toentertijd in bezit van Barrick Gold Corp.

Het was onderdeel van een grotere deal, wat er voor zorgde dat zij ook 100 procent eigenaar werd van Barrick Gold’s Bald Mountain-mijn.

J Paul Rollinson, CEO van Kinross:

We are delivering on our strategy while opening a new chapter as we invest in our long-term future growth. In short, this is great news for our shareholders

Toch gingen Kinross aandelen flink lager maandag, met 6,6 procent.

Toch ook niet heel verbazend gezien de bijna 40 procent stijging die het aandeel dit jaar kende.

Daarmee presteerde Kinross bijzonder beter dan haar concullega’s, de NYSE Arca gold miners index steeg slechts 13 procent in dezelfde periode.

Analist Michael Siperco gaf aan dat het nieuws stappen in de goede richting betreft.

Hierdoor zal een deel van de druk worden verlicht om verdere acquisities te moeten doen om huidig productieprofiel te behouden.

Ook gaf hij aan dat de prijsdaling maandag in Kinross’s aandelen waarschijnlijk komt door het “sell the news” effect.

De markt verwachtte al een goedkeuring van de projecten gezien de sterke stijging van het aandeel tot nu toe.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.