Groei, inflatie en angst de drijfveren voor goud

Beleggers signaleren een sterkere Amerikaanse economie en zien daarbij de risico’s van een stijgende inflatie onder Trump. Het valt terug te zien aan de koerswinsten die zowel edelmetalen als industriële metalen deze maand weten neer te zetten.

Maar misschien is het nog wel meer terug te zien aan de flinke stijgingen van de aandelenkoersen van de mijnbouwbedrijven.

De MSCI ACWI Metals & Mining index, een index die mijnbouwbedrijven van over de hele wereld behapt, kende tot nu toe voor 2017 een rally van bijna 15 procent. Het betreft de sterkste stijging in meer dan 10 jaar.

Mijnbouwbedrijven als Antofagasta, Fresnillo, Anglo American en Glencore – genoteerd aan de Londense FTSE 100 – zagen deze maand winsten van 20 procent.

Daarnaast lijken vooral Europese beleggers bezorgd over het toenemende populisme onder zowel Trump als in Europa zelf. Het zorgt er voor dat vooral de Europeaan in goud gaat.

De top 4 goud-ETF’s die deze maand de grootste instroom kenden zijn allemaal gevestigd in West-Europa.

Het in Frankfurt beursgenoteerde Xetra-Gold staat bovenaan de lijst. Zij kende vorige week een instroom van maar liefst 544 miljoen dollar. Dat betreft de grootste wekelijkse instroom sinds 2012.

Het is ook meer dan 10 keer de instroom die de SPDR Gold Shares kende, de grootste Amerikaanse goud-ETF.

Daarnaast is het zo dat Trump’s voorgenomen beleid, van grotere uitgaven aan infrastructuur en protectionistische maatregelen, de verwachtingen voor een stijgende inflatie en grotere economische groei sturen.

Zowel de edelmetalen als de industriële metalen weten te profiteren.

Michael Underhill, portfolio manager bij RidgeWorth Investments:

The reflationary trade of last year and earlier this month has now moved to more of a legitimate inflationary trade, and that is why you have seen a bid for gold and other things that are inflation protection-type investments

Goud kende sinds 1 januari al een stijging van meer dan 5 procent, zilver is zelfs gestegen met 7,5 procent. Dit leidt uiteindelijk weer tot sterke prestaties van goud- en zilverproducenten.

Freeport-McMoRan en Barrick Gold stegen met respectievelijk 28 en 15 procent. De Philadelphia Stock Exchange Gold en Silver Index kende een rally van 18 procent.

JJ Kinahan, hoofd marktstrateeg bij TD Ameritrade:

The gold miners have had a really good year. Part of that was also going into the inauguration — we started to see those pop as people were using gold as their hedge for a down move in the market, or volatility

Overigens zouden de plannen van Trump om regelgeving te versoepelen kunnen leiden tot nog meer interesse in de mijnbouwbedrijven. Voor zowel de industriële mijnbouwbedrijven als degene die actief zijn in de edelmetaal sector.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999